O nouă condamnare cu executare pentru un bărbat care îşi terorizează fosta soţie

vineri, 18 martie 2022, 02:55
4 MIN
 O nouă condamnare cu executare pentru un bărbat care îşi terorizează fosta soţie

Şocul divorţului, după un sfert de veac de căsnicie, pare să fi fost prea mult pentru un ieşean. Acesta şi-a hărţuit şi ameninţat ani de zile fosta soţie, până când singura soluţie găsită de judecători a fost să-l trimită după gratii. Din nou.

Coşmarul lui M.D. a început în 2014, când femeia a fost ameninţată şi izgonită din casă de soţul său. A fost deschis un dosar penal, dar cercetările au trenat ani de zile. Pe 20 iulie 2017, femeia a fost agresată fizic de acum fostul soţ, Petronel Ignat. Împotriva bărbatului a fost emis un ordin de protecţie, fără ca acesta să aibă vreun efect. În noiembrie şi decembrie, a atacat-o pe M.D., încercând şi să intre în locuinţa femeii folosindu-se de o rangă. A fost şi arestat timp de 30 de zile, fiind în cele din urmă trimis în judecată pentru violenţă în familie, distrugere, ameninţare şi 7 acte de nerespectare a hotărârilor judecătoreşti. Nici chiar în timpul procesului, Ignat nu s-a liniştit. În februarie 2018, era din nou în faţa uşii lui M.D. Femeia nu i-a deschis, dar l-a scurt timp l-a văzut pe Ignat la fereastră, lipit de geam. La un moment dat, a început să lingă sticla, strigând la M.D. să-i deschidă. Cum aceasta a refuzat, a aruncat un obiect în geam, spărgându-l. În iulie 2018, Ignat a fost condamnat la un an, 5 luni şi 20 de zile de închisoare, cu executarea în regim de detenţie. Totodată, i s-a interzis ca, timp de 2 ani după eliberare, să se mai apropie de fosta soţie la mai puţin de 300 de metri.

Închisoarea nu a avut însă darul de a-l aduce pe Ignat cu picioarele pe pământ. Abia eliberat, pe numele său a fost deschis un nou dosar penal, pentru fapte similare. Pe 10 octombrie 2019, la doar o lună după liberare, bărbatul s-a luat după M.D., pe când aceasta se afla pe stradă, adresându-i cuvinte şi expresii jignitoare. Speriată, femeia s-a îndreptat spre sediul Secţiei 6 Poliţie. Ignat s-a oprit din urmărire, doar când a observat persoanele din jur. În aceeaşi zi, Ignat a abordat-o pe fosta sa soacră, scuipând-o şi înjurând-o. După două săptămâni, a însoţit-o din nou pe M.D., fără voia ei, pe când acesta mergea la serviciu. Abordându-şi din nou fosta soacră, Ignat i-a transmis că o va stresa pe M.D. până va înnebuni. Peste încă două zile, M.D. şi-a văzut fostul soţ aşteptând-o. I-a chemat în ajutor pe poliţişti, care l-au imobilizat. Trimis din nou în judecată, a fost condamnat în octombrie la 2 ani şi 4 luni de închisoare. Sentinţa a fost atacată în apel atât de inculpat, cât şi de procurori.

În faţa Curţii de Apel, Ignat a apreciat că sentinţa Judecătoriei a fost prea aspră, raportat la situaţia sa personală, familială şi medicală. El a precizat că ar fi dezvoltat o tulburare obsesivă, pentru care urmează terapie psihologică. Încălcarea repetată a hotărârilor judecătoreşti s-ar datora stării de sănătate psihică, care s-ar fi agravat după divorţ. "Inculpatul a nesocotit, pe o perioadă îndelungată de timp, conţinutul ordinelor de protecţie instituite succesiv în vederea protejării fostei sale soţii şi a copilului lor, precum şi interdicţiile impuse în cadrul unor pedepse complementare aplicate inculpatului. Conduita sa nu a fost corijată nici de executarea unei pedepse în regim de detenţie, continuând să nesocotească interdicţia de a se apropia sau de a comunica cu fosta sa soţie. Nu pot fi primite apărările prezentate de inculpat referitoare la săvârşirea faptelor pe fondul unei obsesii dezvoltate pentru fosta sa soţie şi la efectuarea unor şedinţe de terapie, semn al conştientizării gravităţii faptelor săvârşite. De altfel, invocatele şedinţe de terapie nu par să fi corijat conduita inculpatului", au reţinut judecătorii. Aceştia au respins apelul, confirmând sentinţa Judecătoriei. După eliberarea din închisoare, Ignat nu va avea dreptul să se mai apropie de fosta sa soţie timp de 5 ani.

Comentarii