O parte din trupa de balet de la Operă a intrat în grevă japoneză şi a repetat pe holuri: se cere schimbarea Cristinei Todi

miercuri, 27 septembrie 2023, 01:50
3 MIN
 O parte din trupa de balet de la Operă a intrat în grevă japoneză şi a repetat pe holuri: se cere schimbarea Cristinei Todi

O parte dintre balerinii şi balerinele de la Opera Naţională Română din Iaşi au protestat aseară, în timpul spectacolului „Giselle”, purtând o banderolă albă la braţ. „Greva japoneză” este îndreptată împotriva Cristinei Todi, şeful serviciului balet al instituţiei culturale, pe care o acuză că a creat o atmosferă dificilă în cadrul trupei de balet şi că a îndepărtat din funcţii anumite persoane pe care nu le-a agreat.

Sursele „Ziarului de Iaşi” au explicat că situaţia trenează deja de mai bine de o săptămână, iar actuala conducere a încercat o dezamorsare a situaţiei: în urmă cu două zile, Andrei Fermeşanu, managerul-interimar, şi Florin Guzgă, coordonatorul artistic, s-au întâlnit cu ambele părţi şi au cerut să transmită în scris toate problemele, în speranţa identificării unor puncte comune. Până acum, negocierile au eşuat, aşa că protestul a trecut la etapa grevei japoneze în timpul spectacolelor.

Unul dintre cei mai vocali protestatari din rândul artiştilor de balet nemulţumiţi a fost Vlad Mărculescu. Acesta a publicat un video pe Facebook aseară, înainte de a intra la repetiţiile pentru spectacol, în care a lansat mai multe acuzaţii la adresa Cristinei Todi, confirmând astfel informaţiile publicaţiei noastre că este vorba de un conflict mocnit, care a izbucnit în această perioadă.

Mărculescu spune că a făcut anunţul în formă de respect pentru colegii săi şi a informat, astfel, spectatorii operei, care-i urmăresc pagina, că balerinii vor purta banderole albe la spectacolul pus în scenă aseară.

„Tactici de război, bârfe, minciuni, scandaluri”

„Banderolele purtate de dansatori simbolizează greva japoneză, ca formă de respect pentru colegii mei voi purta şi eu această banderolă. Vrem scoaterea din funcţie a şefului serviciu balet. La începutul relaţiei noastre au existat doi asistenţi maeştri, Mona Moldovan şi subsemnatul. În timp, prin tactici diferite şi atacuri la persoană, am fost scoşi din funcţii. Mai întâi Mona Moldovan şi apoi am urmat eu”, a declarat Vlad Mărculescu.

Acesta a descris că, în momentul de faţă, în cadrul trupei de balet este o atmosferă „depresivă, bolnăvicioasă” şi spune că mulţi dintre colegii săi sunt „cu nervii la pământ”.

„Au fost tactici de război, bârfe, minciuni, scandaluri, intrigă între oameni. Am ajuns într-un punct de nesuportat. Compartimentul este depresiv şi cu nervii la pământ după o vacanţă întreagă din cauza acestei individe, prin lipsă de profesionalism. Sunt şi o listă întreagă de probleme pe care nu le voi afişa în acest video”, a mai spus Vlad Mărculescu.

Sursele publicaţiei noastre au explicat că nu toţi balerinii susţin mişcarea de protest, dar cei care au făcut-o au refuzat, zilele trecute, să intre în sala de studii pentru repetiţii, şi au rămas pe hol pentru a exersa coregrafia necesară spectacolelor. De altfel, conducerea operei ar fi luat şi o serie de măsuri preventive pentru detensionarea situaţiei: Cristina Todi nu a coordonat repetiţiile pentru „Giselle”, aceasta fiind înlocuită de Dan Berihoi, maestru balet-dans, adjunctul acesteia.

„Ziarul de Iaşi” a contactat-o pe Cristina Todi şi a solicitat conducerii Operei un punct de vedere cu privire la această situaţie, dar nu am primit niciun răspuns până la momentul închiderii ediţiei. 

FOTO: Cristina Todi/Facebook

Comentarii