O relaţie de cumătrie bântuie dulcele târg al Ieşilor

vineri, 08 februarie 2019, 02:50
3 MIN
 O relaţie de cumătrie bântuie dulcele târg al Ieşilor

De ceva vreme face mari valuri prin târg o relaţie de cumătrie între un mecena din zona artelor şi un foarte sfios om de afaceri din domeniul rechinilor imobi­liari. Mecena despre care vorbim este tipul acela de bonom grăsuţ, deschis la faţă, cu o vorbă bună mereu pregătită pentru fiecare, atent să nu supere pe nimeni, ba, dimpotrivă, gata să dea o mână de ajutor la nevoie, uzând mai ales de postura sa de ales local. 

Nu pretinde nimic în schimbul micilor favoruri, afară poate de rugămintea transmisă aproape de fiecare dată discret, de a-i fi recunoscut statutul de patron al artelor, arbitru al eleganţei, ultima salvare a scriitorilor şamd. Vocea sa este aproape şoptită şi în ochi îi citeşti un licăr de recunoştinţă pentru orice sunet pe care îl aude. Se pare că fiecare secundă care trece în evoluţia universului îi produce o plăcere metafizică, pe care o digeră în doze mici. Simplul fapt de a exista îl extaziază şi asta îi ocupă tot timpul. Un amic de-al nostru, care a murit într-un stupid accident societal, spunea că dacă oamenii ar avea coadă nu s-ar plictisi niciodată, lucru pe care îl probează fără îndoială domnul în discuţie.

Ce mai la deal sau la vale, este tipul acela de sfertodoct pe care îl slăveşte de obicei criticul Valentin Ciucă la prezentările sale din expoziţiile ieşene. Ei au farmecul lor şi, în ciuda incongruenţei cu valorile cele mari ale târgului – vorbind pretenţios, fireşte – dau o anume personalitate imaginii de ansamblu. Aşa cum o aluniţă persona­lizează faţa graţioasă a unei vedete de cinema, ei punctează decisiv peisajul artistic moldav. Trebuie însă, pentru a evita indigestia, să-i priveşti doar de la distanţă. Dacă pui lupa pe ei, ca şi în cazul aluniţelor, ceea ce găseşti poate fi absolut necomestibil. Dar, în fine, Iaşul ar fi mai sărac fără aceşti oameni, fără îndoială, şi trebuie să mulţumim Domnului că îi avem. Dar ce anume vrem să spunem cu această introducere amânată, plină de aluzii, ne-ar putea întreba un cititor nerăbdător? Ei, bine, nimic altceva decât faptul că umblă zvonul că maică-sa i-a făcut rechinului un serviciu imobiliar fantastic, pe vremea când era şefa unei mari agenţii de stat din Iaşi, iar la schimb rechinul l-a făcut pe puşti mare shareholder de media.

S-a stabilit lista finală la europarlamentare la liberali

O ştire de ultimă oră ne spune că la liberali se pare că s-au definitivat listele la europarlamentare, sau, ca sa fim mai precişi, s-a stabilit foarte clar cine anume nu va ajunge europarlamentar, dar va candida. Si mai clar spus, s-a stabilit partea de listă cu necâştigătorii, urmând ca partea cu cei victorioşi să mai fie negociată. În fine, deputatul nostru Costel Alexe va fi, se pare, spre marea sa onoare, pe această listă a celor care nu vor câştiga, dar care îşi vor oferi energia, numele şi prenumele în lupta electorală. El va fi pe locul 9, adică primul sub linie, oferind astfel alegătorilor ieşeni un imbold decisiv ca să iasă la urne. Bravos!!!

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

Comentarii