O şansă în plus la angajări de calitate pentru tinerii absolvenţi de studii la Politehnica ieşeană

O universitate din Iaşi, partener într-un consorţiu european care urmăreşte îmbunătăţirea capacităţii de angajare a studenţilor doctoranzi şi cercetătorilor.

marți, 16 august 2022, 01:50
2 MIN
 O şansă în plus la angajări de calitate pentru tinerii absolvenţi de studii la Politehnica ieşeană

TUIASI a câştigat un nou proiect în cadrul Horizon Europe – WIDERA, în calitate de partener într-un consorţiu format din şapte instituţii de învăţământ superior din şase ţări şi o reţea universitară (EUF) dintr-o a şaptea ţară. Proiectul va dezvolta acreditări digitale sub marca europeană „DocTalent4EU credentials”, licenţiate sub CC-BY-NC, pentru a permite recunoaşterea pe scară largă a abilităţilor şi competenţelor transferabile pe care le-au obţinut studenţii doctoranzi şi cercetătorii la început de carieră (ECR), cu referire la clasificarea ESCO.

ESCO este o clasificare multilingvă a aptitudinilor, competenţelor, calificărilor şi ocupaţiilor creată de Comisia Europeană pentru a îmbunătăţi furnizarea de informaţii privind cererea de competenţe pe piaţa muncii. Acesta este conceput pentru a ajuta indivizii, angajatorii, universităţile şi furnizorii de formare, oferindu-le informaţii actualizate şi standardizate despre competenţe.

Pentru a asigura conformitatea cu standarde înalte şi asigurarea calităţii, acreditările DocTalent4EU vor fi create şi eliberate sub îndrumarea unui Comitet ştiinţific format din şapte reprezentanţi ai sectorului academic (directori CSUD sau de şcoli doctorale pentru fiecare partener academic din consorţiu), precum şi şapte reprezentanţi ai sectorului non-academic (dintre companiile partenere).

Acest comitet ştiinţific va evalua acordarea acreditărilor DocTalent4EU candidaţilor doctoranzi care doresc să-şi vadă abilităţile transferabile dobândite recunoscute oficial.

„Scopul general al proiectului este de a îmbunătăţi capacitatea de angajare a studenţilor doctoranzi printr-un sistem de recunoaştere puternic, vizibil şi inovator a celor mai solicitate competenţe transferabile (bazându-se pe cadrul ESCO) pe care cercetătorii la începutul carierei (ECR) le dobândesc sau le vor dobândi prin intermediul activităţilor de pregătire şi cercetare doctorală”, a declarat prof. univ. dr. habil. ing. Alina Adriana Minea, Director Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat (CSUD).

Consorţiul va adopta o abordare multi-actor care implică părţi interesate non-universitare (de exemplu, autorităţi publice, mediu industrial sau de afaceri) pentru a îmbunătăţi formarea de competenţe transferabile şi pentru a dezvolta centre locale de management a talentelor. Proiectul va dezvolta, de asemenea, un nou prototip bazat pe învăţarea automată pentru a sprijini ESCO în actualizarea continuă şi estimarea celor mai solicitate competenţe pe piaţa muncii, în funcţie de competenţele aşteptate din colecţiile de oferte de locuri de muncă.

Comentarii