O săptămână de rugăciuni la catolici pentru unitatea creştinilor

miercuri, 15 ianuarie 2020, 14:30
2 MIN
 O săptămână de rugăciuni la catolici pentru unitatea creştinilor

Episcopia Romano-Catolică din Iaşi a anunţat organizarea şi în acest an, în paralel cu bisericile surori din toată lumea, a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor. Evenimentul, care va avea loc în perioada 18 – 25 ianuarie, marchează anul acesta cel de 110-lea an de existenţă, iar reprezentanţii episcopiei spun că Dieceza de Iaşi are de acum tradiţia ei ecumenică în această perioadă.

„Celebrările sunt încurajate şi recomandate în toate comunităţile parohiale şi în toate institutele de viaţă consacrată. Editura «Presa Bună» a realizat broşura cu textele liturgice pentru celebrarea acestei săptămâni de rugăciuni. În oraşul Iaşi, în acest an, a fost propus un program de rugăciuni ecumenice în diferite parohii şi capele mănăstireşti. Creştinii se vor întâlni împreună cu preoţii şi păstorul diecezei şi se vor ruga pentru unitate. În fiecare seară, ei vor avea prilejul de a reflecta asupra anumitor texte biblice, vor intona cântece şi îl vor invoca pe Duhul unităţii şi al bunei înţelegeri dintre toţi creştinii“, au punctat reprezentanţii episcopiei. În mod concret, celebrările din săptămâna de rugăciune se vor desfăşura în locuri stabilite dinainte în Iaşi, iar PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, a propus un program special pentru catedrala şi bisericile din municipiul Iaşi.

„Parohii, rectorii seminariilor sau responsabilii caselor călugăreşti vor organiza ora de rugăciune şi vor căuta un preot care să prezinte cuvântul de învăţătură, pornind de la textele propuse pentru acest an“, au mai precizat cei de la Episcopia Romano-Catolică. Tema rugăciuni pentru unitatea creştinilor din acest an este constituită dintr-un verset din cartea Faptele Apostolilor: „Ne-au arătat o bunăvoinţă neobişnuită“ (Fap 28,2), şi este centrată pe ideea „de încredere în providenţa divină, care conduce destinele oamenilor şi fenomenele naturale, şi pe ospitalitate, înţeleasă ca o calitate necesară în atingerea unui spirit de comuniune creştină“. 

Comentarii