Opera Iași, mutată în clădirea renovată a cinematografului Republica

vineri, 09 iulie 2021, 01:56
3 MIN
 Opera Iași, mutată în clădirea renovată a cinematografului Republica

Primarul Chirica a declarat ieri că se lucrează la un proiect cu Ministerul Culturii. Până acum se discuta de varianta unui sediu nou, în zona Elena Doamna. "Acolo sunt peste 16 proprietari intersectaţi cu noi şi e de ajuns unul să fie într-o situaţie mai dificilă şi îţi dau toate planurile peste cap", explică primarul de ce e mai bună varianta cu Cinema Republica

Primarul Mihai Chirica a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că are în vedere renovarea Cinematografului Tineretului şi faptul că Opera din Iaşi ar putea fi găzduită, după renovare, de către actuala clădire a Cinematografului Republica (Trianon), reabilitarea urmând să se facă după toate criteriile cerute de către Operă. Astfel, potrivit edilului, s-a constituit deja un grup de lucru la Ministerul Culturii în acest sens, menţionând însă că nu s-a renunţat nici la vechea locaţie. Edilul a subliniat că soluţia de a recondiţiona vechea sală de spectacole de la Cinema Republica ar putea fi mai simplă şi realizată într-un timp mai scurt, având în vedere că la spaţiul de la Hotel Europa sunt peste 16 proprietari care ar putea crea dificultăţi.

"Mai jos de această clădire este clădirea Trianon, fostul Cinematograf Republica, care, de asemenea, nu a fost un cinematograf, ci o clădire de spectacole, aflată acum documentaţia la Ministerul Culturii unde sperăm să găsim finanţare pentru înfiinţarea unei clădiri pentru Operă, după toate criteriile pe care le propune Opera. Prin urmare, după Palatul Braunstein, care este în curs de finalizare şi în acest an o să reuşim să facem activităţi acolo, avem în spatele nostru fostul Cinematograf Tineretului, care va deveni clădirea Bragadiru, şi Cinematograful Trianon care va deveni clădire de operă. Prin urmare, credem că reuşim în acest fel să întregim tot aspectul cultural şi istoric al străzii Lăpuşneanu, alături de celelalte clădiri reprezentative", a precizat Mihai Chirica.

Conform primarului Chirica, demersurile pentru transformarea Cinema Republica în clădire pentru Operă au început deja. "Deja s-a numit un colectiv de lucru din partea Ministerului Culturii, este doamna Cojan care se ocupă şi am discutat personal despre acest lucru. Titular de proiect este Ministerul Culturii, împreună cu Primăria Iaşi şi credem că vom găsi o soluţie mult mai rapidă decât părea la prima vedere, construirea unei opere noi. Avem în vedere şi amplasarea vizavi de Europa, dar acolo sunt peste 16 proprietari intersectaţi cu noi şi e de ajuns unul să fie într-o situaţie mai dificilă şi îţi dau toate planurile peste cap", a precizat edilul.

Primarul Iaşului precizează că o clădire nouă pentru Operă s-ar putea duce până în suma de 15 milioane de euro, iar renovarea Cinema Republica ar putea face câteva economii. "Sperăm să facem o operă nouă până în suma de 15 milioane de euro. Doar reabilitarea Palatului Culturii a costat peste 20 de milioane de euro, deci credem că vom reuşi să ne încadrăm în această sumă pe care ne-a propus-o Ministerul Culturii şi chiar să economisim din bani", a precizat Chirica. 

Comentarii