Orban i-a uns în funcții pe Alexe și Chirica. Maricel Popa a vânturat o foarfecă mare

sâmbătă, 24 octombrie 2020, 02:01
3 MIN
 Orban i-a uns în funcții pe Alexe și Chirica. Maricel Popa a vânturat o foarfecă mare
Premierul s-a aflat la Iaşi, la ceremoniile de constituire a Consiliilor Judeţean şi Local. Prim-ministrul a răspuns apoi la întrebările presei, toate legate de pandemie.

De la sfârşitul acestei săptămâni, Iaşul are un nou Consiliu Judeţean, iar municipiul-reşedinţă, un nou Consiliu Local. Vineri, aleşii judeţului au depus jurământul pentru un nou mandat – cu excepţia celor care vor ocupa locurile colegilor lor de partid ale căror nume apar pe locuri considerate eligibile în alegerile parlamentare. În mod similar, 20 de consilieri municipali şi-au luat locul în CLM Iaşi. La cele două ceremonii, desfăşurate una după alta, au participat premierul Ludovic Orban, preşedintele CJ Costel Alexe şi primarul Mihai Chirica, ambii depunând jurământul în prezenţa prim-ministrului, precum şi miniştrii Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş. Consilierii judeţeni s-au reunit în Sala Voievozilor, de la Palatul Culturii, iar aleşii locali, în Sala Mare a Palatului Roznovanu.

Printre absenţii de la şedinţa de constituire a CJ s-a numărat şi fostul preşedinte Maricel Popa. În cursul dimineţii, el a anunţat într-o declaraţie de presă că a renunţat la mandat, precizându-ne ulterior că a făcut asta pentru că nu consideră normal ca accesul în biserici să fie restricţionat la 20 de oameni, în timp ce la şedinţele CJ să intre 50. După ce a trecut în revistă proiectele începute în mandatul lui, Popa a prezentat o foarfecă mare pe care, a spus el, i-o va lăsa succesorului său ca să taie panglicile.

După un scurt discurs susţinut în faţa consilierilor judeţeni, premierul Ludovic Orban le-a declarat jurnaliştilor că prezenţa lui şi a colegilor lui „reprezintă un angajament de colaborare, de parteneriat, cu autorităţile locale alese pentru susţinerea tuturor proiectelor de dezvoltare ale judeţului Iaşi şi ale municipiului Iaşi“. Orban le-a şi numit pe acestea: autostrăzile A7 şi A8, Spitalul Regional de Urgenţă, punerea în aplicare a Masterplanului de dezvoltare a Aeroportului, Centura municipiului Iaşi, sala polivalentă şi stadionul, proiectele de extindere a reţelelor de gaz, apă şi canalizare.

Din partea presei, întrebările au vizat mai ales măsurile de limitare a răspândirii pandemiei. Premierul a dat asigurări că secţiile spitaliceşti pentru bolnavii de Covid sunt bine delimitate faţă de celelalte, ale pacienţilor non-Covid.

Ministrul Sănătăţii s-a referit la cele zece procente din secţiile ATI unde vor avea acces cei infectaţi cu coronavirus „în condiţii epidemiologice, cu respectarea circuitelor tocmai pentru evitarea contactelor“. „Avem evaluarea fiecărui spital în parte care poate asigura aceste circuite“, a precizat Nelu Tătaru.

Spitalul mobil, testări şi cooperarea societăţii

„Imediat ce Costel Alexe a fost învestit, adică începând cu această conferinţă de presă, va prelua problema şi va interveni pentru a asigura alimentarea cu oxigen, astfel încât să devină funcţional, în special paturile pentru terapie intensivă. Achiziţionarea trebuia să se facă cu tot ceea ce este necesar pentru funcţionarea spitalului. Nu cunosc exact condiţiile contractuale, care vor trebui verificate de noul preşedinte al CJ. Esenţial este să se găsească soluţii rapide, astfel încât spitalul să poată fi pus în funcţiune“, a precizat Ludovic Orban.

Cât priveşte testarea în masă, aceasta este o „iluzie vândută de PSD de la începutul pandemiei“, a spus premierul. El a menţionat că acum se fac peste 35 de mii de teste zilnic, iar obiectivul este creşterea la peste 50 de mii. „Obiectivul nostru este ca oamenii să ducă o viaţă cât mai aproape de normal, iar economia să funcţioneze la parametrii obişnuiţi. Putem să atingem aceste obiective doar dacă avem cooperarea societăţii în ansamblul său, de la formatori de opinie şi aleşi, până la firme şi companii“, a încheiat premierul.

Comentarii