Situaţie aberantă în ţara tăierilor ilegale de arbori: zeci de pădurari din Iaşi nu au arme de protecţie

Pădurarii, cu mâinile goale în faţa hoţilor. PSD i-a obligat să predea armele Kalaşnikov

sâmbătă, 19 octombrie 2019, 01:59
4 MIN
 Pădurarii, cu mâinile goale în faţa hoţilor. PSD i-a obligat să predea armele Kalaşnikov

24 de pădurari din judeţul Iaşi îşi păzesc cantoanele silvice împotriva infractorilor doar cu vorba bună. Situaţia e revoltătoare deoarece Direcţia Silvică are în inventar arme Kalaşnikov, însă acestea nu mai pot fi folosite pentru protecţia pădurilor din ianuarie 2018, ca urmare a unei decizii luate de guvernul PSD, printr-o hotărâre semnată de premierul interimar Mihai Fifor. După ce armele au fost adunate de la cei 162 de pădurari din judeţul Iaşi, Direcţia Silvică a iniţiat o procedură de licitaţie pentru pistoale. Două dintre principalele firme de profil din ţară au început un război în instanţă din cauza licitaţiei, îngreunând astfel dotarea pădurarilor. Doar 138 dintre aceştia au primit, până la urmă, acum câteva luni, armele cumpărate de şefi. Restul, printre care şi pădurarul de la Sireţel ucis acum o lună de trei indivizi, cu topoarele, au rămas fără pistoale. Acum câteva zile, un alt pădurar, din Maramureş, a fost ucis de tăietorii de lemne.

Pe 17 ianuarie 2018, la o zi după ce Mihai Fifor a devenit premier interimar, Guvernul României a adoptat o hotărâre ce s-a dovedit devastatoare pentru pădurarii de peste tot din ţară. Hotărârea de Guvern (HG) nr. 11 a reglementat normele de aplicare ale legii din 2004 privind armele şi muniţiile, printre prevederi aflându-se şi un articol care interzicea portul şi folosirea „armelor utilitare cu ţeavă lungă în activităţi de pază a obiectivelor, bunurilor şi valorilor“.

Până ca HG 11 să fie publicată în Monitorul Oficial, în judeţul Iaşi, cei 162 de pădurari aveau în dotare puşti Kalaşnikov, ce le fuseseră oferite pentru protecţia cantoanelor de către Direcţia Silvică. Cum folosirea lor deveniseră ilegală, toate au fost adunate înapoi în gestiunea direcţiei, pădurarii aşteptând, în schimb, pistoale. Abia la finele anului 2018, Romsilva a iniţiat o procedură de licitaţie pentru a achiziţiona pistoale letale şi neletale pentru pădurarii din judeţul Iaşi.

Gâlceava dintre firme

Două firme s-au arătat interesate de procedură, Lotus Distribution & Service SRL şi Transcarpat Sportours International SRL. Achiziţia a fost împărţită pe loturi, fiind contestată de perdant, Lotus, care a apelat atât la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, cât şi la instanţă, la Curtea de Apel Iaşi. Un proces este şi acum pe rol, după ce cererea de revizuire a firmei a fost admisă.

Prinsă la mijloc în hăţişul birocratic al achiziţiilor publice, Direcţia Silvică din Iaşi a achiziţionat totuşi armele necesare pădurarilor, care însă nu au ajuns pentru toată lumea.

„La 30.09.2019, pentru personalul de teren, Direcţia Silvică Iaşi asigură arme de serviciu pentru un număr de 138 de angajaţi, după cum urmează: pistoale cu glonţ (letale) cal. 9 mm – 89 bucăţi; pistoale cu gaze si/sau bilă de cauciuc (neletale) cal. 9 mm – 49 bucăţi. De asemenea, unitatea noastră deţine în stoc, arme de vânătoare, iar în cazul în care se va proceda la modificarea legislaţiei în vigoare, în sensul permiterii efectuării pazei fondului forestier naţional cu astfel de arme, unitatea noastra va putea asigura necesarul de armament pentru întreg personalul silvic“, a transmis Direcţia Silvică, într-un răspuns oferit „Ziarului de Iaşi“

Pădurar mort la Sireţel

În timp ce la nivel înalt alţii luau măsuri ce îi afectau, pădurarii au început să devină vulnerabili. Şi chiar dacă Iaşul nu este văzut ca un pol important al infractorilor pădurilor din România, primul pădurar care a căzut victimă a fost de la noi din judeţ.

Răducu Gorcioaia, pădurar în cantonul Sireţel, se afla pe lista celor care nu au primit arme de serviciu pentru a-şi proteja cele 536 de hectare pe care le avea în subordine. Vineri, 13 septembrie, bărbatul de 50 de ani a fost găsit mort în maşina sa, după ce a fost a fost ucis de trei persoane, de 16, 17 şi 50 de ani. Pădurarul a fost lovit cu toporul în cap, de patru ori. Cel care a dat efectiv cu toporul se numeşte Neculai G., şi are 17 ani. Atât el, cât şi ceilalţi doi, se află în prezent internați la Institutul de Psihiatrie „Socola“, unde urmează să fie expertizaţi psihiatric, după cum ne-a precizat, ieri, Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, care derulează ancheta. Dacă se va dovedi că cei trei au avut discernâmânt, cei trei vor fi propuşi pentru arestare.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Silvice, Gorcioaia nu reclamase înainte de tragedie, în cei 20 de ani cât a lucrat ca pădurar, să fi avut probleme cu cei care taie ilegal lemne, cantonul său fiind considerat unul cu risc de pericol scăzut. De altfel, singura zona în care, în ultimii ani, au fost raportate probleme a fost cea a pădurii de la Vadu Vejei, acolo unde mai multe persoane au tăiat ilegal lemn atât din păduri private, cât şi din cele publice. Zeci de persoane sunt cercetate sau judecate în cazul tăierilor ilegale de arbori de acolo.

Acum trei zile, un alt pădurar, de aceasta dată din Maramureş, a fost găsit mort, împuşcat, suspiciunea fiind că ar fi fost ucis tot de cei care taie ilegal lemne.

„Senzaţia personală este că e mai rău ca înainte. Poate şi pe fondul faptului că legislaţia transportului ilegal de lemn s-a mai pus la punct şi e mai dură, iar cei prinşi reacţionează violent“, e de părare Ioan Bolfa, din cadrul Direcţiei Silvice.

Comentarii