Pentru că România riscă să piardă bani europeni

Palatul Braunstein ar putea fi reabilitat până la urmă cu fonduri europene

joi, 24 mai 2018, 01:59
2 MIN
 Palatul Braunstein ar putea fi reabilitat până la urmă cu fonduri europene

Lucrările de reabilitare a Palatului Braun­stein ar putea fi decontate din fonduri europene. Cel puţin aşa a susţinut ieri primarul Mihai Chirica. Proiectul a demarat în luna martie cu bani de la bugetul local după ce municipalitatea a pierdut, anterior, oportunitatea ac­cesării unei finanţări nerambursabile. Lucrările au o valoare estimată la peste 16 milioane lei şi sunt executate de firma italiană Coimpredil Societa Cooperativ ARL.

„Palatul Braunstein este pe punctul de a intra la finanţare europeană, din două motivaţii, mă voi lega de una singură: datorită faptului că există penurie de finanţare pentru proiectele româneşti şi un risc de dezangajare, părerea mea, iminent“, a declarat ieri primarul Mihai Chirica.

El a adăugat că banii alocaţi de la bugetul local pentru Palatul Braunstein vor fi redirecţionaţi către alte investiţii.

Despre un alt proiect al municipalităţii – modernizarea Spitalului de Recu­perare, edilul-şef al Iaşului a precizat că instituţia pregăteşte lansarea licitaţiei de lucrări. 

„Este un proiect de eficienţă energetică, absolut necesar. Valoarea proiectului este de aproximativ 18,9 milioane lei. Clădirea are un regim de înălţime până la opt etaje. Dintre lucrările pe care vrem să le facem se numără: termoizolarea anvelopei clădirii, instalaţiile de încălzire şi climatizare, partea de instalaţii sanitare, modernizarea sistemului de acţionare şi ghidaj al lifturilor, rampe de acces pentru persoane cu dizabilităţi, înlocuirea sistemului de iluminat, generatoare de aburi, izolarea conductelor“, a declarat primarul Mihai Chirica.

Potrivit edilului, la finalizarea lucrărilor, durata estimată fiind de 36 luni, Spitalul de Recuperare va avea un aspect modern cu elemente de arhitectură clasică. Lucrările vor fi finanţate din fonduri europene, iar municipalitatea va asigura o cofinanţare de circa 650.000 lei.

Comentarii