Părinții moderni le distrug viețile copiilor. Avertismentul unui specialist din Iași

joi, 16 august 2018, 01:59
3 MIN
 Părinții moderni le distrug viețile copiilor. Avertismentul unui specialist din Iași

Pornind de la datele unui studiu la nivel internaţional, care arată că unul din 5 copii actuali are o problemă psihiatrică, un specialist ieşean detaliază problema educaţiei celor mici în context actual. El dă vina în principal pe părinţi, şi mai puţin pe şcoală sau societate. Care sunt argumentele acestuia?

Relaţia dintre copii şi părinţi şi modul în care părinţii aleg să-şi educe copiii influenţează mai mult decât se crede îndeobşte sănătatea mintală a tinerilor, spun psihiatrii ieşeni. Ultimele statistici realizate la nivel internaţional, prezentate de specialiştii de la Institutul „Socola“ Iaşi, arată că un copil din cinci are o afecţiune psihiatrică, iar, în 2016, un copil din 36 era diagnosticat cu ADHD, conform Centrului pentru Control şi Prevenţia Bolilor din Statele Unite. De asemenea, se pare că depresia în rândul adolescenţilor a crescut cu 37%, astfel că, în luna noiembrie a anului 2016, de exemplu, rata sinuciderilor în rândul elevilor cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani era mai mare decât cea a deceselor survenite în urma accidentelor rutiere. Pornind de la aceste statistici, medicii ieşeni spun că vina nu este a şcolii sau a sistemului, aşa cum s-a crezut iniţial, ci a modului în care părinţii îşi tratează copiii.

„Problema o reprezintă însă părinţii. Aceştia îşi privează pruncii de bazele unei copilării sănătoase, cum ar fi o alimentaţie echilibrată şi un somn suficient, mişcare şi aer proaspăt, jocuri creative, comunicare, timp liber, obligaţiuni cu limite clar stabilite şi instrucţiuni descrise“, spune dr. Andreea Nester, medic specialist psihiatru al Institutului de Psihiatrie „Socola“ Iaşi.

„Distracţii tehnologice“

Dr. Andreea Nester mai spune că doar dragostea pe care un părinte o simte faţă de copilul său nu este suficientă pentru a forma un om, şi că una dintre cele mai mari greşeli ale părinţilor este că sunt moderni, foarte accesibili din punct de vedere emoţional, că îşi răsfaţă prea mult copiii şi îi îndeamnă adesea, direct sau indirect, să adopte un stil de viaţă sedentar, bazat pe distracţii tehnologice. De asemenea, specialiştii ieşeni susţin că o altă abordare greşită în educaţia copilului este să li se spună că sunt cei mai buni, că trebuie să fie primii întotdeauna, şi că merită orice. Aceştia vor avea un şoc atunci când se vor desprinde de familie şi vor avea greutăţi.

„În zilele noastre, coroniţa cu flori oferită elevului cu premiul întâi a devenit un simbol al discriminării, devalorizând elevul care munceşte cu adevărat pentru a nu-i răni orgoliul celui de pe ultimul loc. Ce constată aceşti copii atunci când devin adulţi şi sunt aruncaţi în lumea reală? Că nu sunt atât de speciali, că mama nu poate să le aducă o promovare la locul de muncă şi că nu primeşti nimic dacă eşti pe ultimul loc. Astfel, s-a crescut o întreagă generaţie nu de oameni speciali, ci de oameni mult mai frustraţi“, a adăugat medicul Andreea Nester.

„Narcisişti, egoişti, leneşi“

Aceasta consideră că deteriorarea relaţiei dintre părinţi şi copil s-a produs şi atunci când educaţia tradiţională a început să fie privită ca fiind autoritară, şi când părinţii au început să devină cei mai buni prieteni ai copiilor, ducând astfel la naşterea unei noi generaţii de copii.

„Aceşti copii sunt acuzaţi de faptul că sunt narcisişti, egoişti, leneşi, că nu se pot concentra, că sunt răzvrătiţi şi mereu nemulţumiţi. Această generaţie dezamăgitoare e rezultatul noii strategii de parenting“, mai spune dr. Andreea Nester.

Comentarii