Pensionar sexagenar ieşean judecat pentru agresiuni repetate în trafic. A sărit la bătaie şi la poliţişti

joi, 21 septembrie 2023, 01:50
3 MIN
 Pensionar sexagenar ieşean judecat pentru agresiuni repetate în trafic. A sărit la bătaie şi la poliţişti

La aproape 70 de ani, un ieşean a fost adus în faţa judecătorilor de propriii nervi. În două rânduri, el a ameninţat cu moartea poliţiştii care i-au cerut să-şi mute din loc maşina care bloca traficul. A scăpat cu o simplă pedeapsă cu suspendare, dar procurorii au declarat apel.

 

Un prim incident în care a fost implicat Neculai Petrachi a avut loc în dimineaţa zilei de 19 iunie 2018. La acea dată, o echipă a poliţiei locale Holboca desfăşura o acţiune de fluidizare a traficului în zona rondului Dancu. Poliţiştii au mers de la o maşină la alta, cerând şoferilor să elibereze zona. Toate maşinile au fost mutate din loc, cu excepţia unei autoutilitare Opel parcată în staţia de autobuz din satul Dancu.

Unul dintre poliţişti, Cristinel P., îl cunoştea personal pe proprietar, aşa că a mers la barul deţinut de Petrachi pentru a-i cere să elibereze carosabilul. Reacţia lui Petrachi a fost violentă, începând să-l insulte pe poliţist şi să-l ameninţe că îi va tăia gâtul cu cuţitul. Poliţistul i-a luat vorbele în serios, mai ales că Petrachi vindea uneori şi găini, pe care le tăia în faţa clienţilor. Cristinel P. a cerut ajutorul unui echipaj al postului de poliţie Holboca, dar nici aceste întăriri nu l-au impresionat pe Petrachi. Acesta şi-a continuat spectacolul, adăugând că va vorbi cu primarul comunei să-l dea afară pe poliţistul local. Invitat să dea o declaraţie la postul de poliţie, Petrachi a răspuns că va veni când va avea timp, şi numai după ce va primi o invitaţie la domiciliu.

Pe numele lui Petrachi a fost deschis un dosar penal pentru ultraj. Procurorii nu apucaseră să finalizeze cercetările, când a avut loc un nou incident, cu aceiaşi protagonişti. În ianuarie 2021, Cristinel P. a ajuns din nou în zona rondului Dancu. Aici, a văzut Opelul lui Petrachi oprit tot în staţia de autobuz, iar pe proprietarul maşinii, descărcând marfă. Poliţistul local i-a cerut să-şi mute maşina, dar Petrachi l-a ignorat. La a doua solicitare, a răspuns că vrea să fie lăsat în pace, pentru că munceşte. Când poliţistul a insistat, Petrachi l-a ameninţat iar cu moartea, spunând că oricum are dosar penal. Cercetările procurorilor au fost completate cu noul incident, iar dosarul a fost trimis în instanţă la sfârşitul lui 2021.

Petrachi a refuzat să-şi recunoască vina, dar declaraţiile martorilor au fost suficiente pentru ca magistraţii Judecătoriei să nu aibă dubii în această privinţă. De altfel, la cei 69 de ani ai săi, Petrachi mai fusese condamnat în trecut la pedepse cu amenda pentru tublurare de posesie, purtare abuzivă şi ultraj. „Faţă de conduita inculpatului, instanţa reţine că acesta ar adopta cu uşurinţă şi în alte situaţii o asemenea conduită, astfel că se impune stabilirea unei pedepse cu închisoarea. Mai consideră instanţa că aplicarea unor amenzi inculpatului nu va fi în măsură să conducă la atingerea scopului apărării interesului public şi preventiv al pedepsei, având în vedere împrejurările în care s-au comis faptele şi circumstanţele sale personale”, au menţionat judecătorii.

Petrachi a fost condamnat la un an de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Decizia Judecătoriei nu este încă definitivă, ea fiind contestată de procurori în faţa Curţii de Apel. 

Comentarii