Pesta porcină a ajuns la nord de municipiul Iaşi

Prezenţa virusului a fost confirmată în cazul unui porc domestic, într-un sat din comuna Probota.

miercuri, 09 octombrie 2019, 01:50
1 MIN
 Pesta porcină a ajuns la nord de municipiul Iaşi

Un al doilea focar de pestă porcină africană a fost identificat la Iaşi la sfârşitul săptămânii trecute. Ieri, la şedinţa extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) ţinută la Prefectură, au fost dispuse măsurile necesare în acest caz. Prezenţa virusului a fost confirmată în cazul unui porc domestic, în satul Perieni din comuna Probota. 

În consecinţă, animalul bolnav şi încă unul din aceeaşi gospodărie au fost sacrificate, iar exploataţia a fost pusă sub supraveghere. În plus, pe o rază de 3 km s-a instituit o zonă de protecţie, cu interzicerea ieşirii/intrării animalelor în gospodării şi cu supravegherea suinelor existente. Zona cuprinde satele Perieni şi Probota, din comuna Probota, şi Stejarii, din comuna Ţigănaşi. Totodată, pe o rază de 10 km în jurul focarului a fost instituită o zonă de supraveghere, unde este restricţionată deplasarea porcinelor.

Zona cuprinde satele Hermeziu, Trifeşti şi Zaboloteni (comuna Trifeşti), Rădeni şi Roşcani (comuna Roşcani), Borşa şi Vâlcelele (comuna Vlădeni), Iepureni, Larga Jijia şi Movileni (comuna Movileni), Cârniceni, Mihail Kogălniceanu şi Ţigănaşi (Ţigănaşi), Rediu Mitropoliei şi Ţipileşti (comuna Popricani), respectiv satul Şendreni din comuna Victoria. „Important de menţionat este că în zona Butea (celălalt focar, n.r.) nu au mai apărut alte cazuri de pestă porcină africană de la cel confirmat în data de 19 septembrie“, a precizat prefectul Marian Şerbescu. 

 

 

Comentarii