Peste câți ani vor respira ieșenii un aer mai curat? Sunt prevăzute mai multe măsuri

marți, 03 iulie 2018, 01:59
3 MIN
 Peste câți ani vor respira ieșenii un aer mai curat? Sunt prevăzute mai multe măsuri

Planul ar urma să fie aprobat până la sfârşitul verii, după ce documentul a primit, în sfârşit, după ani buni de aşteptare, avizul de mediu.

Planul de măsuri privind îmbunătăţirea calităţii aerului ar putea fi aprobat până la sfârşitul acestei veri. Odată ce a primit avizul de mediu, planul va fi supus aprobării Consiliului Local (CL). În acest sens, Primăria a publicat deja proiectul de hotărâre, semn că documentul va intra în dezbaterea consilierilor cât de curând. Conform notei de fundamente aferente proiectului, planul de măsuri va genera cheltuieli suplimentare în sarcina bugetului local şi din fonduri europene în valoare estimată de peste 200 milioane euro, perioada de implementare fiind de cinci ani. În plan au fost incluse mai multe măsuri ce ar urma să aibă ca efect reducerea poluării cu particule în suspensie PM10 (particule de praf).

În ultimii ani, la nivelul municipiului Iaşi au fost înregistrate numeroase depăşiri ale valorilor limită. Printre cele mai importante măsuri se numără restricţionarea traficului greu, dezvoltarea de rute ocolitoare pentru transportul de marfă, benzi unice pentru transportul public, extinderea/modernizarea de artere de circulaţie, realizarea de parcări, întreţinerea şi extinderea spaţiului verde şi salubrizarea eficientă a străzilor intens circulate.

„Proiectul va determina respectarea condiţiilor de protecţie a mediului, prin impunerea unui set de măsuri concrete privind controlul prafului, emisiilor din construcţii şi demolări, respectarea legislaţiei deşeurilor, curăţarea eficientă a vehiculelor şi spălarea specifică a roţilor la plecarea din şantier, restricţionarea traficului greu, achiziţionarea de autovehicule cu normă de poluare Euro 6“, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi supus aprobării plenului CL.

Măsurile prevăzute în plan ar urma să fie implementate în perioada 2018 – 2022.

Bucureşti, Iaşi şi Braşov sunt considerate cele mai poluate oraşe din ţară, autorităţile centrale riscând amenzi usturătoare de la Uniunea Europeană în cazul în care nu se adoptă măsuri. Mai mult, potrivit unor declaraţii recente ale unor membri ai Guvernului, Executivul ar urma să recupereze de la autorităţile locale banii daţi în contul unor eventuale sancţiuni europene.

La Iaşi, Primăria a început târziu demersurile pentru realizarea unui plan de calitate a mediului, după 2015, deşi oraşul nostru se afla în atenţia UE încă din 2011. După ce Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) a respins, în mai multe rânduri, variantele propuse în ultimii doi ani, avizul APM a fost acordat acum circa 10 zile. Coincidenţă sau nu, între timp, şefia APM a fost preluată de un alt director (Gheorghe Tătaru, fost primar al oraşului Tg. Frumos), iar surse politice spun că acesta a ajuns în funcţie pe filiera ALDE. Mai mult, un alt document cu probleme al Primăriei (noul Plan Urbanistic General) a primit, de asemenea, avizul de mediu în această perioadă.

Comentarii