Comunicat de presă

Pictură și artă video de Gregor Eldarb la Borderline Art Space

vineri, 12 mai 2023, 11:15
3 MIN
 Pictură și artă video de Gregor Eldarb la Borderline Art Space

Borderline Art Space găzduiește miercuri, 17 mai, începând cu ora 18, deschiderea expoziției de pictură și artă video „Turbulențe pe un canal” / Turbulance in a Channel, a artistului polonezo-austriac Gregor Eldarb. Curatoriată de Cristina Moraru, expoziția poate fi vizitată până în data de 22 iunie 2023.

Argument curatorial:

Gregor Eldarb investighează tensiunile fluidității materiei, generând vizualizări ale turbulențelor într-o masă de apă și relevând ritmul eterogen al curenților de apă și dinamicitatea acestora. Pornind de la cercetarea lui Friedrich Christian Georg Ahlborn care insistă asupra vizualizării forțelor ce acționează atunci când un corp se deplasează într-un tunel aerodinamic, Gregor Eldarb creează un dispozitiv cinematic realizat dintr-un cadru flexibil care susține un bazin ce conține un amestec de vopsea neagră și pigment de argint, un ecran instalat deasupra cadrului într-o perspectivă angulară și o cameră de filmat care surprinde imaginile proiectate pe suprafața bazinului ce funcționează ca o oglinda lichidă.

Cadrul flexibil al bazinului permite mișcarea lichidului de la stânga la dreapta, producând efectul pendulului gravitațional care generează o multitudine de forme organice la nivelul suprafeței. Structura bazinului include elemente de metal care funcționează ca obstacole experimentale ce creează tensiuni la nivelul fluidității masei lichide, opunând rezistență și modificând viteza de deplasare a lichidului. În acest fel sunt create turbulențele − fracturile, desincronizările, dezordinile − care descriu la nivel vizual natura fluidității.

Constituirea lichidă a modernității (Zygmunt Bauman) instituie metafora lichidității ca fundament al organizării societății. Natura lichidă, înțeleasă atât în termeni economici − cu referire la circulația capitalului − cât și în termeni sociologici cu privire la constituirea relațiilor sociale, asigură o mobilitate continuă care favorizează o stare de autonomie parțială. Materia lichidă se infiltrează, se prelinge, curge, își modifică cursul, se revarsă și inundă, deținând controlul asupra spațiului pe care îl ocupă. Însă, autonomia sa rămâne parțială atât timp cât depinde de rezistența structurii care o cuprinde.

Cadrul flexibil al bazinului experimental realizat de Gregor Eldarb permite mobilitatea materiei fluide, favorizând incongruențele vizuale incidentale, speculând transversalitatea organică a lichidității și amplificând interstițiile de tensiune care schimbă dinamica circulației materiei. Monitorul instalat la o distanță de 50 cm deasupra cadrului proiectează în oglindă o serie de imagini constituite ca șabloane pentru proiecție, grile, gradiente de culoare, grafice care ilustrează tensiunile suprafețelor în mecanica fluidă, sau diferite cadre preluate din filmul mut al lui  William K.L. Dickson, din 1894, Edison Kinetoscopic Record of a Sneeze.

Gregor Eldarb (n. 1971, Polonia), a crescut în Suedia, iar acum trăiește și lucrează la Viena. Între 1992-1997 a studiat pictura și artele grafice la Academia de Arte Frumoase din Viena; din 2005 participă regulat la expoziții personale și de grup în Austria și în străinătate, inclusiv proiecții/festivaluri de film. Festivalul de film Maudit, Los Angeles, SUA, 2023; 50th Festival du Nouveau Cinéma Montreal, Canada, 2021; Festivalul de Film de Arhitectură Bruxelles, Bruxelles, Belgia, 2021; Festivalul Internațional de Film IndieLisboa, Lisabona, Portugalia, 2021; a 60-a ediție a Festivalului de Film Ann Arbor, Teatrul Michigan, SUA, 2021; diverse premii și burse et. al.: rezidență WIELS, Bruxelles; I.S.C.P, The International Studio & Curatorial Program New York; pe lângă propriile activități editoriale, a predat ca profesor invitat la Universitatea din Ostrava, Facultatea de Artă, Cehia, 2017/18; Asistent universitar, Studii de desen, Academia de Arte Frumoase, Viena, 2021/2022.

Expoziția este organizată de Borderline Art Space prin Asociația Culturală AltIași și face parte din proiectul „Evadări post-umane”, co-finanțat de AFCN și forumul cultural austriac. Sponsor: Gramma. Parteneri media: TVR Iași, Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro.

Comentarii