Ploile au făcut la Iaşi pagube de zeci de milioane

Conducerea judeţului a solicitat ajutor financiar din fondul de urgenţă al Guvernului

miercuri, 11 iulie 2018, 01:50
2 MIN
 Ploile au făcut la Iaşi pagube de zeci de milioane

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a transmis autorităţilor centrale două proiecte de hotărâre de guvern în vederea alocării sumelor necesare pentru refacerea locuinţelor şi drumurilor din judeţul Iaşi afectate de ploile din ultima perioadă. 

Dacă Executivul va fi de acord, banii vor fi alocaţi din fondul de urgenţă al Guvernului – la fel ca despăgubirile acordate (etapizat) după incendiul de la Institutul de Boli Cardiovasculare. La nivelul judeţului Iaşi, precipitaţiile de la mijlocul lunii trecute (14-18 iunie) au afectat 24 de case, 6 anexe, 9 obiective socio-economice, 7 poduri, 11 podeţe, 17 kilometri de drum judeţean şi 59 kilometri de drumuri comunale. Refacerea lor a fost evaluată la 7,4 milioane lei, precizează un comunicat al CJ.

Ploile din perioada 28 iunie – 4 iulie au făcut ravagii mai mari. Vremea rea a afectat 32 de locuinţe, 52 de anexe gospodăreşti, 6 obiective socio-economice, 11 poduri, 28 de podeţe, 28,5 kilometri de drum judeţean, 223 kilometri de drumuri comunale, 155 metri de drum naţional, iar mai multe hectare de teren agricol au fost calamitate. În acest caz, paagubele au fost estimate la 24,6 milioane lei. „Pentru comunităţile afectate, obţinerea acestor fonduri în cel mai scurt timp posibil este foarte importan­tă, deoarece sunt familii ale căror locuinţe au fost grav avariate“, a spus Mari­cel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean şi vicepreşedintele Comitetului Jude­ţean pentru Situaţii de Urgenţă. „În perioada următoare, va fi monitorizată partea de nord a judeţului, dar şi râu­ri­le şi acumulările piscicole care prezintă risc de inundaţii“, a adăugat el, referindu-se la atenţionarea hidrologică de cod galben valabilă pentru întreg nord-estul Moldovei până astăzi la amiază. Cel mai probabil, cele două propuneri de hotărâre vor intra în discuţia Guvernului în şedinţa de săptămâna viitoare. 

Comentarii