Politehnica Iași, o echipă, două feţe diferite

marți, 19 noiembrie 2019, 02:43
4 MIN
 Politehnica Iași, o echipă, două feţe diferite

 

În primele opt runde ale Ligii I, Poli a strâns 15 puncte. După prima întrerupere a campionatului şi încheierea campaniei de transferări, ieşenii au obţinut doar şase puncte în următoarele opt etape

 

 

Politehnica Iaşi pregăteşte în aceste zile sprintul de final de an, în care va mai juca şase meciuri de campionat. În perioada actuală de întrerupere a Ligii I de fotbal, şefii clubului au avut prilejul de a analiza şi comportarea echipei de până acum. Cifrele spun totul despre o formaţie care a avut două feţe în acest sezon. Una frumoasă, în startul campionatului, în care a avut un parcurs foarte bun: opt partide, patru victorii, trei egaluri, un eşec, 15 puncte şi 12-7 golaveraj. Iar dacă în etapele a VII-a şi a VIII-a nu erau pierdute puncte importante în meciuri în care Poli a condus cu două goluri, contra Chindiei, acasă (scor final 2-2), şi la Mediaş, unde moldovenii au cedat cu 2-3, plecarea în sezonul în curs era chiar de pus în ramă!

După prima întrerupere a campionatului, Politehnica a avut o cu totul altă faţă. În următoarele opt partide, ieşenii au obţinut doar şase puncte, după ce au câştigat un singur meci, au făcut trei remize şi au pierdut de patru ori, golaverajul în perioada amintită fiind 5-13!

Parcursul radical diferit confirmă ceea ce “Ziarul de Iaşi” a susţinut încă din start, iar antrenorul Mihai Teja începe să recunoască: Poli nu are faţă de play-off. Nu numai din punct de vedere organizatoric, ci şi sportiv.

În ciuda progresului faţă de ratatul sezon trecut, în care nu a fost atins niciunul dintre cele patru obiective stabilite (nu trebuie uitate nici chinurile prin care s-a trecut în play-out-ul din primăvară, în care Poli, care adusese jucători extrem de modeşti, sluţea fotbalul, alunga lumea din tribune şi obţinea rezultate slabe, cu echipe modeste, deşi cheltuielile erau uriaşe), Iaşul a obţinut rezultatele bune din start mai ales pentru că a prins adversarele în perioade tulburi. Trupa pregătită de Mihai Teja a avut meritul de a fi ajuns repede la turaţia maximă într-un peisaj în care mai toată lumea se căuta. Aşa au fost învinse echipe precum Astra, FCSB sau Dinamo, aşa s-a obţinut remiza de pe terenul campioanei, CFR Cluj. După prima întrerupere a Ligii I, când campania de transferări s-a închis, loturile s-au definitivat şi majoritatea adversarelor au început să-şi găsească ritmul, Iaşi nu a mai fost o forţă. Asta şi pentru că, pe fondul creşterii adversarelor, Politehnica, îngrijorător, a coborât, treptat, strocul. S-a reuşit astfel o singură victorie în faza a doua a sezonului, într-un context special, când CFR Cluj a jucat cu multe rezerve. Iar singurul meci bun din perioada amintită a fost cel de la Craiova. Asta în vreme ce în start Politehnica a jucat modest pe tot parcursul unei partide doar la Voluntari, unde a obţinut, totuşi, un punct.

Paloarea din a doua “etapă” a parcursului menţionaI mai are şi o altă explicaţie importantă, faptul că ieşenii nu au mai jucat deloc pe teren propriu, din cauza reparării gazonului arenei “Emil Alexandrescu” în plin campionat. Astfel, o trupă abia formată, fără individualităţi importante, care avea ca principal atu, pe lângă organizarea bună, atitudinea, care îşi trage seva şi dinspre tribune, şi-a pierdut mult din forţă. Drept urmare, la Botoşani, unde a jucat patru meciuri considerate acasă, Poli a pierdut puncte importante în dueluri cu echipe abordabile precum FC Hermannstadt, Sepsi Sfântu Gheorghe şi FC Botoşani, din care a obţinut doar două remize.

Revenirea în Copou, care se va produce în disputa de sâmbătă, cu FC Voluntari, va elimina acest inconvenient, iar Poli e obligată să revină măcar la turaţia din startul sezonului pentru a nu continua alunecarea din clasament. După 11 runde din 16 petrecute în play-off, progres vizibil faţă de ultimii doi ani, în care Iaşul a prins o singură dată un loc în prima grupă valorică în sezonul regulat, Politehnica s-a depărtat consistent de locul VI, fiind la cinci puncte de acesta. Pentru Poli, atenţia maximă trebuie acum îndreptată spre conservarea unui avans liniştitor faţă de locurile cu probleme de retrogradare. Sezonul este lung, iar înjumătăţirea punctelor, care va urma la finalul primei faze a campionatului, asigură Politehnicii, în condiţiile actuale, doar patru puncte avans faţă de primul loc care duce în eşalonul secund.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii