Pompier ieşean condamnat pentru insubordonare. Nu a ascultat de superior

vineri, 13 noiembrie 2020, 02:59
2 MIN
 Pompier ieşean condamnat pentru insubordonare. Nu a ascultat de superior

Totul a pornit de la un test refuzat.

Un angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi a primit o pedeapsă constând într-un an şi şase luni de închisoare cu amânarea pedepsei după ce a fost găsit vinovat de insubordonare. Vasile Băbăscu are gradul de plutonier major şi a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei de procurorii militari.

Militarul în vârstă de 40 de ani a comis fapta în data de 18 iulie 2019, atunci când era de serviciu la ISU, unde este şofer de autospecială. La un moment dat, un colonel din cadrul instituţiei, superior ierarhic lui Băbăscu, a vrut să îl testeze cu etilotestul. Era vorba de un control de rutină al cadrelor care urmau să fie de serviciu pentru următoarele 24 de ore. Băbăscu a refuzat cu obstinenţă să sufle în etilotest. Militarul a susţinut că îi era rău şi avea stări de vomă şi febră, însă, arată judecătorii, nu a comunicat superiorul starea de sănătate precară. La audieri, până la urmă, pompierul a recunoscut că a refuzat să fie testat deoarece băuse în ziua anterioară şi ar fi existat riscul ca aparatul să arate că e băut.

Potrivit procedurilor, angajaţii din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă pot fi supuşi, inopinat, la serviciu, la astfel de teste. Băbăscu a fost de acord în timpul procesului să presteze şi muncă în folosul comunităţii. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi contestată cu apel.

Comentarii