De Sănătate

Punem punctul pe știi

Postul cu apă – Avertismentul unui cunoscut specialist ieşean: cei care urmează acest trend riscă efecte adverse grave

joi, 22 iunie 2023, 01:50
4 MIN
 Postul cu apă – Avertismentul unui cunoscut specialist ieşean: cei care urmează acest trend riscă efecte adverse grave

După episodul din ediţia de ieri în care am încercat să demitizăm o parte dintre legendele care circulă şi care vizează postul creştin şi slăbirea sau detoxifierea organismului, astăzi „Ziarul de Iaşi” abordează două aspecte mai „de nişă”. 

Alături de dr. Adina Rusu, unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti în nutriţie-dietetică din Iaşi, vom arunca o privire asupra avantajelor sau dezavantajelor în cazul postului în care se bea doar apă, dar şi a metodelor de slăbit de tip „intermittent fasting” sau post intermitent, în care oamenii mănâncă 8 ore ce vor, în timp ce 16 ore nu consumă nimic.

În cazul „postului cu apă”, dr. Adina Rusu spune că există foarte puţine dovezi ştiinţifice care să arate că acesta poate aduce beneficii asupra sănătăţii sau greutăţii corporale. Mai mult, deşi multe persoane practică acest tip de post aşa cum doresc, aceasta recomandă ca el să nu fie urmat, chiar şi din motive creştine, fără o atentă supraveghere medicală.

„Evident, scăderea în greutate este inevitabilă atunci când nu mâncăm nimic, însă trecerea la un stil de viaţă sănătos se face cu paşi mici şi cu schimbări realiste, care pot fi susţinute pe termen lung. Mai mult, scăderea în greutate apare în urma consumului depozitelor de glicogen, din ficat şi muşchi, acestea conţinând şi foarte multă apă. Prin urmare, mare parte din pierderea în greutate obţinută în urma acestui post provine din pierderile de apă, dar şi din consumul masei musculare”, a explicat dr. Adina Rusu.

Mai mult, aceasta a punctat faptul că postul cu apă poate avea efective nocive ale organismului, dar includ, dar nu sunt limitate la schimbări ale dispoziţiei, migrene, tulburări de alimentaţie, epuizare fizică şi psihică. În cazul persoanelor însărcinate, care suferă de diabet de tip 1 sau care urmează anumite tratamente medicamentoase, care se administrează doar împreună cu alimente, aşa-numitul „postul cu apă” poate fi de-a dreptul periculos.

„Urmat pe termen lung, postul cu apă poate avea efecte adverse mult mai grave, cum ar fi creşterea concentraţiei plasmatice de acid uric şi creatinină şi scăderea filtrării glomerulare, modificări care pot cauza afectare renală şi creşterea nivelului inflamaţiei din organism. De asemenea, reluarea bruscă a alimentaţiei după o perioadă lungă de post cu apă poate duce la aşa numitul sindrom de realimentare, ca urmare a puternicelor dezechilibre de fluide şi electroliţi din organism”, a conchis specialistul.

Postul intermitent poate fi benefic, dar poate duce şi la îngrăşare şi insomnii

Lucrurile sunt mai echilibrate în ceea ce priveşte postul intermitent, dieta folosită de unele persoane pentru a slăbi, care include să mănânce ceea ce vor doar timp de 8 ore, în rest 16 ore de repaus. Aceasta spune că beneficiile unui astfel de post provin din fiziologia organismului uman şi din ritmul biologic al acestuia.

„Organismul uman este un organism diurn, construit să fie activ ziua, coordonarea acestuia fiind făcută în urma acţiunii luminii solare asupra unui nucleu din hipotalamus, numit nucleu suprachiasmatic. Prin urmare, chiar şi funcţiile digestive, inclusiv sinteza de enzime şi hormoni şi peristaltismul intestinal (mişcările intestinale), sunt coordonate astfel încât alimentele consumate să poate să fie corect procesate pe parcursul zilei. Distribuirea meselor într-un interval orar de 6-8 ore, care să înceapă de dimineaţă, când funcţiile digestive sunt la cote maxime, şi să se finalizeze cu câteva ore înainte de venirea serii, când funcţiile digestive devin mai lente, ajută la restabilirea ritmului biologic al organismului”, a punctat dr. Adina Rusu.

Doar că aceasta ridică aceleaşi semne de îngrijorare, cu privire la faptul că acest tip de alimentaţie a început să sufere interpretări nesănătoase. În mod concret, oamenii aleg să consume alimente foarte procesate, în cantităţi nelimitate, într-un interval cât mai scurt de timp, de regulă în partea a doua a zilei. Acest lucru duce la crearea unor dezechilibre foarte mari în organism, cu consecinţe asupra stării de sănătate.

„Posibilele efecte adverse ale unui post intermitent greşit aplicat pot porni de la insomnii, creştere în greutate şi pot ajunge la dezechilibre mai grave, cum sunt tulburările de alimentaţie (de exemplu, bulimia)”, a mai specificat medicul. 

Comentarii