Povestea motocicletei dezmembrate în Marea Britanie care a trecut RAR-ul la Iaşi

joi, 10 iunie 2021, 01:49
2 MIN
 Povestea motocicletei dezmembrate în Marea Britanie care a trecut RAR-ul la Iaşi

Serviciul de Înmatriculări a refuzat să o înscrie definitiv în circulaţie, considerând-o un "deşeu". Proprietarul s-a adresat instanţei.

Cererea unui ieşean de a-şi înmatricula motocicleta cumpărată din Marea Britanie a fost respinsă, invocându-se legea privind regimul deşeurilor. Vehiculul apărea deja în ţara de origine ca fiind dezmembrat.

M.C.C. îşi cumpărase motocicleta Kawasaki LE6650E la începutul anului trecut. În martie, s-a prezentat cu motocicleta la RAR, de unde a obţinut certificatul de inspecţie tehnică periodică cu rezultatul "bun tehnic".

S-a prezentat apoi la Serviciul Public Comunitar Regim Permise şi Înmatriculare Vehicule, pentru a solicita înmatricularea definitivă pe teritoriul României. În iulie, a primit însă un răspuns negativ.

În Sistemul european de informaţii privind vehiculele şi permisele de conducere, motocicleta respectivă apărea ca fiind "vehicul dezmembrat". A contestat decizia, dar fără succes, aşa că s-a îndreptat spre instanţă.

În faţa magistraţilor Tribunalului, reprezentanţii SPCRPÎV şi-au reiterat argumentele iniţiale, menţionând că în cazul motocicletei lui M.C.C. devin incidente prevederile Legii 211/2011 privind regimul deşeurilor. Se permisese înmatricularea provizorie, dar cea definitivă nu mai era posibilă.

La rându-i., M.C.C. a susţinut că ar putea fi vorba de eroarea unui funcţionar din Marea Britanie, care a înscris greşit vehiculul în categoria celor dezmembrate, având în vedere faptul că motocicleta se află în stare de funcţionare. Argumentele sale nu i-au convins însă pe judecători.

"Susţinerile reclamantului în sensul existenţei unei erori a unui funcţionar public din Marea Britanie nu pot fi nicidecum reţinute de către instanţă în condiţiile în care reclamantul nu a făcut dovada existenţei acestei erori. Susţinerea reclamantului în sensul că nu este relevant din ce motiv s-a efectuat radierea în ţara de provenienţă, atâta timp cât el corespunde tehnic pentru a circula pe drumuri publice în România nu are suport legal , pârâtul având obligaţia înmatriculării unui vehicul doar cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege, declararea unui vehicul ca fiind scos din uz neputând conduce la înmatricularea ulterioară a acestuia, chiar în eventualitatea reparării acestuia şi îndeplinirii condiţiilor tehnice", au justificat magistraţii decizia de respingere a plângerii.

M.C.C. a atacat sentinţa Tribunalului, cazul intrând în atenţia magistraţilor Curţii de Apel.

Comentarii