Precizări noi privind pensionarea medicilor: cine şi când aprobă prelungirea?

luni, 16 august 2021, 01:50
2 MIN
 Precizări noi privind pensionarea medicilor: cine şi când aprobă prelungirea?

Medicii îşi pot continua activitatea peste vârsta de pensionare valabilă pentru toate categoriile de angajaţi, până la împlinirea vârstei de 67 de ani, indiferent de sex, cu aprobarea managerului, potrivit unui proiect de OUG postat vineri pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Iniţial, vârsta standard de pensionare a medicilor, “indiferent de sex”, urma să fie 67 de ani, după cum prevedea un alt proiect publicat de MS. 

Decizia a stârnit nemulţumiri în rândul medicilor şi drept urmare actul legislativ a fost modificat. Potrivit proiectului de OUG postat pe site-ul MS, cererea privind menţinerea în activitate până la împlinirea vârstei de 67 de ani se depune, de către medic, la unitatea angajatoare, cu cel puţin 3 luni înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (n.r. – 63 de ani pentru femei, 65 de ani pentru bărbaţi) se mai arată în proiect.

În proiectul de OUG se prevede faptul că “în unităţile sanitare publice, medicii membri titulari, membri corespondenţi şi membri de onoare ai Academiei Române şi ai Academiei de Ştiinţe Medicale, cetăţeni români, profesorii universitari şi cercetătorii ştiinţifici gradul I, doctorii în ştiinţe medicale, care desfăşoară activităţi medicale continuă, la cerere, activitatea medicală până la împlinirea vârstei de 70 de ani". Peste această vârstă medicii, membri titulari, membri corespondenţi şi membri de onoare ai Academiei de Ştiinţe Medicale, cetăţeni români pot fi menţinuţi în activitate conform dispoziţiilor art. 10 alin. (2) din Legea nr. 264/2004 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Medicale, cu modificările şi completările ulterioare.

De acelaşi drept pot beneficia şi medicii, membri titulari, membri corespondenţi şi membri de onoare ai Academiei Române, cetăţeni români. Medicii care au depăşit limita de vârstă prevăzută la alin. (2) pot profesa în continuare în unităţi sanitare private. Desfăşurarea activităţii se face în baza certificatului de membru şi a avizului anual al CMR, eliberat pe baza certificatului de sănătate şi a asigurării de răspundere civilă, pentru greşeli în activitatea profesională, încheiată pentru anul respectiv.

În cazul unităţilor sanitare publice care înregistrează deficit de personal medical, precum şi al unităţilor sanitare publice aflate în zone defavorizate, medicii îşi pot continua activitatea peste vârsta de pensionare prevăzută de lege, la propunerea unităţii sanitare publice, cu avizul anual al CMR, prin colegiile teritoriale judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti şi cu aprobarea ordonatorului principal de credite, până la ocuparea posturilor prin concurs.

Comentarii