Preşedintele a abordat subiectul autostrăzii de mai multe ori

marți, 02 octombrie 2018, 01:50
3 MIN
 Preşedintele a abordat subiectul autostrăzii de mai multe ori

Proiectul autostrăzii Moldova – Transilvania a fost principalul subiect de discuţie între preşedintele Klaus Iohannis şi autorităţile locale.

Şeful statului nu a ratat nicio oportunitate în a-şi arăta sprijinul pentru realizarea autostrăzii.

În ambele alocuţiuni ţinute ieri la Iaşi, la Teatrul Naţional şi în Aula Magna „Carmen Sylva“ a Uni­versităţii Tehnice, Iohannis a su­bliniat necesitatea construirii auto­stră­­zii în contextul dezvoltării zonei de nord-est a ţării. În context, Klaus Iohannis a spus despre Iaşi că poate deveni „un pol european de dezvol­tare“.

Subiectul autostrăzii a mai fost abordat atât într-o scurtă plimbare pe pietonalul Ştefan cel Mare, cât şi într-o întâlnire privată a preşedintelui cu şefii administraţiei locale şi rectori. De menţionat că, peste două săptă­mâni, preşedintele ţării se va întâlni cu cele două asociaţii ieşene ce mi­litează pentru construcţia autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş („Moldova vrea autostradă“ şi „Împreună pentru A8“).

„Dincolo de educaţie, pentru a-şi valorifica întregul său potenţial, Iaşul are mare nevoie şi de infrastructura care să-l transforme în­tr-un important oraş european. O au­tostradă care să lege Moldova de restul ţării şi de reţeaua paneuropeană de autostrăzi este absolut necesară. Mai mult, neglijarea infrastructurii deja existente trebuie să înceteze. Este inadmisibil ca distanţa dintre Bucureşti şi Iaşi să fie străbă­tută cu trenul în aproximativ 6 ore şi jumătate, semnificativ mai mult decât în urmă cu 20 de ani“, a spus Klaus Iohannis în alocuţiunea sa.

Şe­ful statului a adăugat că Iaşul îşi poate redobândi statutul de capitală regio­nală şi poate deveni un pol european de dezvoltare printr-o viziune coe­rentă şi de lungă durată în educaţie şi în cercetare, prin predictibilitate legislativă şi, nu în ultimul, prin investiţii susţinute pentru acoperirea deficitului de infrastructură.

La sfârşitul evenimentului de la Teatrul Naţional, Klaus Iohannis a mers pe jos până la Casa Pătrată, pe pietonalul Ştefan cel Mare. El a fost însoţit de către primarul Mi­hai Chirica, preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, prefectul Marian Şerbescu şi rectorul TUIAŞI, Dan Caşcaval.

În timpul plimbării, subiectul autostrăzii a fost punctul central de discuţii, atât Chirica, cât şi Popa subliniind importanţa realizării proiectului. În acelaşi timp, primarul i-a prezentat pe scurt şi câteva detalii despre monumentele istorice de pe pietonal. În momentul în care au ajuns în faţa Casei Pătrate, Iohannis a spus, zâmbind, că Palatul Administrativ este „o clădire modernă“.

„De anii ‘70“, a intervenit, tot pe un ton glu­meţ, prefectul Şerbescu. Singurul moment în care şeful statului s-a oprit din plimbare a fost în faţa Şcolii Gimnaziale „Gheorghe Asachi“, unde a fost aşteptat de un grup de copii.

Elevii, încântaţi că l-au întâlnit pe preşedintele ţării, au făcut o fotografie de grup, ulterior, Klaus Iohannis plecând la deschiderea oficială a anului universitar de la Universitatea Tehnică. În timpul plim­bării pe pietonal, Iohannis a fost întâmpinat cu reţinere de către ieşenii ce se aflau în zonă, în contextul în care oamenii păreau mai degrabă apatici decât surprinşi să-l vadă pe şeful statului.

Comentarii