Prima reacţie a superiorilor şefului Poliţiei Iaşi: Gâtlan vs 110 petenţi: decizia IGPR

luni, 21 octombrie 2019, 01:49
3 MIN
 Prima reacţie a superiorilor şefului Poliţiei Iaşi: Gâtlan vs 110 petenţi: decizia IGPR

Poliţia Română arată, într-un răspuns pentru „Ziarul de Iaşi“, că şeful Poliţiei Iaşi, comisarul-şef Costel Gâtlan, nu poate fi tras la răspundere pentru că a dispus cercetarea disciplinară a unei subalterne.

Reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) ne-au transmis că au primit cele 110 petiţii prin care se cerea cercetarea disciplinară a şefului Inspectoratului Poliţiei Judeţene (IPJ) Iaşi.

Cererile au fost trimise din mai multe locuri din ţară, mai întâi la Poliţia ieşeană, care – pentru că vizat era chiar comisarul-şef Costel Gâtlan – a decis să le decline pe toate către IGPR.

Instituţia ne-a transmis că nu a fost dispusă o cercetare disciplinară împotriva comisarului-şef Gâtlan, menţionând că persoanele care au înaintat petiţii au fost şi ele informate despre asta.

„În conformitate cu prevederile art. 59 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 360/2002, emiterea actelor administrative de dispunere a cercetării prealabile reprezintă un atribut al persoanei care are competenţa de numire în funcţie a poliţistului cercetat sau al şefului unităţii ierarhic superioare, astfel că, din acest punct de vedere exercitarea acestei prerogative nu poate fi considerată o activitate abuzivă. Prevederile textului legal menţionat permit dispunerea cercetării prealabile de către persoana competentă în mod direct, la momentul luării la cunoştinţă, pe orice cale, despre săvârşirea uneia sau mai multor fapte ce pot constitui abateri disciplinare“, se arată în răspunsul primit de redacţie de la IGPR.

În acelaşi document se mai arată că cercetarea prealabilă a poliţiştilor este stabilită prin legea privind statutul poliţiştilor, „sens în care poliţistului îi este indicată procedura de urmat în situaţia contestării sancţiunii disciplinare“.

„În acest sens, conform prevederilor legale, nu sunt prevăzute instrumente legale în competenţa structurilor de control, în sensul de a analiza suplimentar şi de a se pronunţa asupra oportunităţii dispunerii cercetării prealabile de către persoana în drept prevăzută la art. 59 din Legea nr. 360/2002. Mai mult, orice pronunţare asupra oportunităţii, modului de realizare sau finalizare a cercetării prealabile, de către o persoană sau autoritate în afara celor indicate, ar echivala cu exercitarea unui control în afara (cu depăşirea) competenţelor legale“, se mai arată în răspuns IGPR.

Reprezentanţii Poliţiei Române spun că legea nu permite structurii de control a IGPR să se pronunţe asupra oportunităţii dispunerii cercetării prealabile sau cu privire la modul în care această cercetare este finalizată.

„Structura de control poate verifica dacă a fost vorba despre o activitate abuzivă din punctul de vedere al competenţei de emitere a actelor administrative de dispunere a cercetării prealabile, în situaţia de faţă constatându-se că acest prerogativ nu a fost exercitat abuziv“.

Reamintim că avalanşa de petiţii prin care s-a cerut cercetarea disciplinară a comisarului-şef Costel Gâtlan a fost iniţiată de poliţistul Marian Godină, pe Facebook, printr-o postare în care le-a cerut fanilor să-l reclame pe Gâtlan.

Godină a explicat că şeful Poliţiei Iaşi ar fi pătat imaginea instituţiei deoarece a dispus cercetarea disciplinară a poliţistei Andrada Voicu, de la Paşcani, după ce aceasta ar fi folosit un limbaj nepotrivit într-o postare pe Facebook.

Comentarii