Primii paşi pentru a doua sesiune de rezidenţiat din 2023: va fi organizată şi la Iaşi pe 19 noiembrie

joi, 28 septembrie 2023, 01:50
2 MIN
 Primii paşi pentru a doua sesiune de rezidenţiat din 2023: va fi organizată şi la Iaşi pe 19 noiembrie

Pe data de 19 noiembrie, organizarea examenului de rezidenţiat bifează o premieră în România: va fi cea de-a doua sesiune organizată în acelaşi an. Cea din noiembrie este cea de drept, însă vine după cea organizată suplimentar în luna mai a acestui an, pentru ocuparea locurilor şi posturilor rămase libere de la testarea din 2022.

Iaşul este unul dintre cele şase centre universitare în care se va derula acest examen, fiind sute de absolvenţi care se pregătesc pentru a ocupa unul dintre locurile sau posturile disponibile în spitale pentru pregătirea lor ca medici. Conform 360medical.ro, Ministerul Sănătăţii a publicat deja primul ordin de ministru care reglementează organizarea examenului, în care se stabileşte că înscrierile pentru concurs se fac la sediile Direcţiilor de Sănătate Publică, ca în fiecare an, sau prin ministerele cu reţea sanitară proprie.

Taxa de participare rămâne, la fel ca anul trecut, de 500 de lei. Conform sursei citate, la nivel comparativ, în 2022 s-au înscris la acest concurs, în toate cele şase centre de examinare, în total 10.330 de candidaţi. Numărul a fost însă cu peste 2.000 mai mic faţă de anul anterior, 2021.

Pe lângă premiera organizării sesiunii suplimentare din aprilie, la examenul de la începutul anului a mai apărut o noutate: a fost desfăşurat exclusiv la Bucureşti, astfel încât toţi candidaţii s-au deplasat acolo pentru susţinerea testării, inclusiv cei din Iaşi.

„Multe din locurile rămase neocupate în sesiunea din toamna anului 2022 au fost în specialităţi deficitare, precum medicina de urgenţă, medicina de familie, chirurgie generală, neonatologie. Continuarea pregătirii pentru tinerii medici este esenţială şi, aşa cum am declarat încă de la finalul anului trecut, am luat măsurile necesare pentru a oferi această nouă posibilitate absolvenţilor de medicină care nu au ocupat un loc în sesiunea precedentă a concursului de rezidenţiat. Trebuie să ne asigurăm că tinerii medici au un loc de muncă şi, totodată, sprijin în ocuparea tuturor locurilor disponibile, inclusiv în specialităţile deficitare”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţi, la începutul anului, când erau pornite discuţiile cu privire la organizarea rezidenţiatului.

Comentarii