Iată ultima dorinţă a strănepotului domnitorului care a condus Moldova între 1834 şi 1849!

Prinţul Mihai Dimitrie Sturdza va fi înmormântat sâmbătă la Iaşi, în cavoul familiei din Eternitatea

marți, 16 iunie 2020, 01:50
2 MIN
 Prinţul Mihai Dimitrie Sturdza va fi înmormântat sâmbătă la Iaşi, în cavoul familiei din Eternitatea

Sâmbătă va fi înmormântat la Iaşi, aşa cum i-a fost dorinţa, prinţul Mihai Dimitrie Sturdza. Ultimul drum pe care-l va face strănepotul domnitorului Mihail Sturdza, care a condus Moldova între 1834 şi 1849, îl va purta pe acesta la Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Iaşi, unde sâmbătă, de la 9.30, va fi depus sicriul cu trupul acestuia. Slujba de înmormântare va începe de la 11, Mihai D. Sturdza urmând a fi înmormântat în cavoul familiei din cimitirul Eternitatea.

„Funeraliile se vor desfăşura în condiţii speciale, adaptate vremurilor pe care le traversăm. Va fi respectată distanţa socială şi recomandăm tuturor celor prezenţi să poarte mască de protecţie. Familia Prinţului Sturdza are o rugăminte pentru cei care vor veni să-i aducă un ultim omagiu: în loc de flori, să direcţioneze mai degrabă bugetul pentru această cheltuială către cei aflaţi în nevoie. Un exemplu este Asociaţia «Glasul Vieţii» care se ocupă de susţinerea copiilor defavorizaţi“, au transmis membrii familiei Sturdza.

Prinţul Mihai Dimitrie Sturdza a murit la Paris, la vârsta de 85 de ani, fiind un istoric de vocaţie care a semnat opere din domenii precum heraldica, genealogia, istoria familiilor nobiliare din Sud-Estul Europei, statutul internaţional al Ţărilor Române, relaţiile româno-ruse şi istoria culturii. Într-un reportaj realizat de Ziarul de Iaşi în 2013, prinţul povestea cum a fost interpret personal pentru trei preşedinţi din Franţa – Charles de Gaulle, George Pompidou şi Valéry Giscard d’Estaing.

„Până la vârsta de aproape 80 de ani am rămas cu un fel de subconştient şi visez câteodată faptul că mă aflu într-un mediu comunist. Înconjurat de Securitate şi un mediu periculos. Nu pot să spun că mă aflu într-o situaţie psihică deranjată, dar visele legate de vremurile comunismului reapar din când în când“, spunea, în textul citat, Mihai Dimitrie Sturdza.

Comentarii