De Sănătate

Punem punctul pe știi

Sindicatele din Sănătate sunt mulţumite

Procentul cadrelor medicale vaccinate în Iași este dublu faţă de cel naţional

marți, 10 august 2021, 01:58
2 MIN
 Procentul cadrelor medicale vaccinate în Iași este dublu faţă de cel naţional

Federaţia Sanitas a făcut recensământul cadrelor medicale imunizate anti-Covid. Procentul este oarecum bun, comparativ cu numărul total de persoane imunizate la nivel naţional.

Mai mult de jumătate din numărul total de cadre medicale s-au vaccinat sau au trecut prin boală şi au cantitate de anticorpi suficientă să facă faţă unei noi posibile infectări. „Sigur, ne-am gândit să avem şi noi o statistică şi am încercat să colectăm aceste date de la unităţile sanitare. Astăzi, aproximativ 60% din personalul medical s-a imunizat, fie prin vaccinare, fie prin trecerea prin boală în ultimele 180 de zile. Dacă este să vorbim de situaţia imunizării pe categorii de personal, cel mai bine se situează categoria medicilor. Aici, un procent de 68% dintre medici s-au vaccinat şi doar 1% dintre medici au trecut prin forma de boală în ultima jumătate de an. Există şi un procent de 0,01% dintre medici care au probleme de sănătate şi din această cauză este contraindicată vaccinarea“, a declarat Iulian Cozianu, preşedintele Sanitas, filiala Iaşi.

Aproape la fel stă situaţia şi în rândul asistenţilor medicali, peste jumătate dintre aceştia imunizându-se cu două doze sau o doză unică de vaccin. „La această categorie, undeva la 55% dintre aceştia s-au vaccinat, iar 4% dintre ei au trecut prin forma de boală, ceea ce dă un procent de 59% de angajaţi în asistenţa medicală care sunt imunizaţi“, a adăugat Iulian Cozianu.

Un rezultat mai slab există în rândul personalului auxiliar, cei care sunt doar absolvenţi de liceu sau şcoală profesională. „Doar 52% dintre angajaţii din acest sector s-au vaccinat sau s-au imunizat prin trecerea prin boală. Însă, per total, procentul de 60% de cadre medicale imunizate este aproape dublu faţă de procentul populaţiei care s-a vaccinat şi spunem noi că uşor, uşor acest procent al angajaţilor din sănătate care s-au vaccinat va creşte. De precizat este faptul că pe judeţul Iaşi nu avem din păcate centralizate datele de la toate unităţile medicale. Lipsesc patru instituţii. Cu toate acestea, cam aceasta este statistica“, a concluzionat liderul Sanitas.

Comentarii