Atenţie mare pe cine lăsaţi să se urce pe bloc ca să facă reparaţii!

Proces de coşmar într-un bloc din Iaşi: o reparaţie a terasei i-a inundat şi mai rău pe toţi din scară

luni, 26 aprilie 2021, 01:50
2 MIN
 Proces de coşmar într-un bloc din Iaşi: o reparaţie a terasei i-a inundat şi mai rău pe toţi din scară

Un grup de locatari din zona Ţuţora şi-a dat în judecată propria asociaţie, după ce reparaţiile efectuate la partea din terasă corespunzătoare apartamentului unui vecin s-a transformat pentru ei într-un adevărat coşmar. Apa pluvială a început să li se infiltreze în apartamente, degradându-le. Mai grav, nu au fost afectate doar apartamentele de la etajul al patrulea, ultimul, ci şi două apartamente de la etajul inferior. Cazul se află acum pe rolul Tribunalului, rămas în pronunţare.

În septembrie 2018, Asociaţia de Proprietari Ţuţora 3 a încheiat, fără convocarea, informarea şi acordul locatarilor scării B, lucrări de intervenţie la hidroizolaţia blocului, pe o suprafaţă de 10 mp. Lucrarea a fost efectuată la sesizarea unei locatare de la ultimul nivel, care era afectată de infiltraţiile produse în zona ţevii de scurgere a apei pluviale.

Ulterior, reparaţiile s-au extins, pe cheltuiala locatarei, pe încă 70 mp din terasă, respectiv pe întreaga suprafaţă corespunzătoare apartamentului afectat. Bunele intenţii nu au avut însă rezultatul scontat. În loc să înceteze, infiltraţiile au devenit mai intense şi mai frecvente, degradând tavanul şi pereţii apartamentelor de la ultimele două niveluri. În aceste condiţii, locatarii afectaţi s-au adresat Judecătoriei, cerând obligarea asociaţiei la refacerea completă şi corespunzătoare a hidroizolaţiei. La cei 5 reclamanţi iniţiali s-au adăugat ulterior încă 6.

În replică, reprezentanţii asociaţiei au cerut respingerea plângerii, ca prematură şi neîntemeiată. Astfel, ei au arătat că problema calităţii lucrărilor a fost discutată cu firma respectivă, aceasta angajându-se să refacă hidroizolaţia, dar că nu o poate face, fiind obligată să aştepte hotărârea instanţei. De asemenea, garanţia de bună execuţie a lucrării a fost prelungită, până când condiţiile meteo vor permite realizarea unei expertize a întregii suprafeţe a hidroizolaţiei.

Expertiza avea să arate că lucrarea fusese realizată defectuos, infiltraţiile apărute fiind rezultatul direct al acesteia. „Realizând, în mod defectuos, lucrări asupra unei suprafeţe de 80 mp din terasa acoperiş a blocului, firma nu a făcut decât să înrăutăţească şi să agraveze situaţia imobilului, motiv pentru care instanţa o va obliga la efectuarea de urgenţă a lucrărilor de reparaţii a terasei blocului prin refacerea completă şi corespunzătoare a hidroizolaţiei şi stoparea infiltrării apei, pe cheltuiala acesteia. Soluţia de obligare a firmei la efectuarea de urgenţă a lucrărilor de reparaţii a terasei pe o suprafaţă de 80 de mp apare ca fiind neîntemeiată şi injustă din moment ce un acoperiş nu poate fi privit decât ca un corp indivizibil, lucrările defectuoase şi contrar normativelor în vigoare afectându-l în totalitate”, au argumentat judecătorii decizia de a obliga firma la refacerea întregului acoperiş.

Comentarii