Procese-fluviu pentru două terenuri expropriate de CJ lângă Aeroport. De fiecare dată, sentinţele Curţii de Apel s-au năruit la Bucureşti

sâmbătă, 21 ianuarie 2023, 02:50
4 MIN
 Procese-fluviu pentru două terenuri expropriate de CJ lângă Aeroport. De fiecare dată, sentinţele Curţii de Apel s-au năruit la Bucureşti

Magistraţii Curţii de Apel sunt chemaţi să ia ultima decizie într-unul dintre cele mai vechi dosare aflate pe rolul instanţelor ieşene. De 11 ani, doi ieşeni cer daune pentru terenurile care le-au fost expropriate de Consiliul Judeţean. 

Dincolo de suma acordată ca despăgubiri, problema ieşenilor este că nu mai pot face nimic cu terenul care le-a rămas. Suprafaţa expropriată i-a lăsat fără căi de acces. Ajuns la a treia rejudecare, procesul pare să nu fi avansat nici măcar un pas. La ultimul termen de judecată, magistraţii au dispus o nouă amânare, pentru a primi lămuriri cu privire la o viitoare întocmire a unui nou raport de expertiză.

Procesul îşi are originea în perioada în care la conducerea Consiliului Judeţean (CJ) se afla Constantin Simirad, decedat în urmă cu doi ani. Ca preşedinte al instituţiei, el a decis exproprierea forţată a proprietarilor de pe amplasamentul pe care urma să fie realizată extinderea Aeroportului.

Ani de zile, negocierile cu fiecare proprietar în parte nu soluţionaseră problema terenului necesar. Exproprierile au fost făcute începând cu ianuarie 2011, cei nemulţumiţi de banii primiţi având posibilitatea să se adreseze instanţei.

Aşa s-a întâmplat cu Codrin şi Cristina B., de la care se expropriase o suprafaţă de 459,45 mp, respectiv cu Ionela Z., de la care se luaseră 22,55 mp. Familia B. cumpărase în 2007 o suprafaţă de 5.000 mp de teren arabil, învecinat spre nord-est cu aeroportul, cu 5 euro/mp. Ulterior, vânduse 767 mp către Ionela Z., cu 7 euro/mp.

Consiliul Judeţean le-a oferit 3,5 euro/mp. În total, 5.523 lei familiei B. şi 336 lei Ionelei Z. Valoarea rezultase în urma unei evaluări făcute în plină criză imobiliară, când preţurile terenurilor şi caselor se prăbuşiseră dramatic. Urmarea exproprierii a fost o acţiune în instanţă, în care cele două familii cereau anularea hotărârilor CJ prin care li se expropriaseră terenurile şi, în subsidiar, acordarea de despăgubiri pentru terenul expropriat.

În 2014, o primă sentinţă a Tribunalului stabilea despăgubiri de 38.548,6 lei pentru familia B. şi de 1.889,55 lei pentru Ionela Z. Sentinţa a fost atacată atât de foştii proprietari, cât şi de CJ, iar în 2017, Curtea de Apel a stabilit despăgubiri mai mici: 25.005 lei pentru primii şi 1.227 lei pentru Ionela Z.

Un nou rând de contestaţii a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a admis recursurile, a casat sentinţa şi a trimis cauza înapoi, pentru rejudecare.

Problema proprietarilor expropriaţi nu consta atât în valoarea despăgubirilor acordate, ci în faptul că terenul ce le rămânea devenea complet inutil. Acesta nu mai avea acces la niciun drum public, fiind înconjurat pe toate laturile de alte proprietăţi.

CJ expropriase practic tocmai calea de acces. „Curtea consideră că exproprierea a cauzat reclamanţilor o restrângere importantă a libertăţii acestora de a dispune asupra imobilelor aşa cum au sperat la achiziţionare şi cum doresc în prezent, absenţa unei căi de acces la drumul public reprezentând un factor decisiv în găsirea unor potenţiali cumpărători cât şi în stabilirea preţului”, au apreciat magistraţii Curţii de Apel în 2020.

Proprietarii îşi evaluaseră terenul la 27-38 euro/mp, dar nu prezentaseră în instanţă vreo dovadă că ar fi primit astfel de oferte şi că ele nu s-au putut perfecta din lipsa căii de acces.

În schimb, judecătorii au apreciat că o reparare echitabilă ar fi despăgubirea familiei B. şi Ionelei Z. cu sumele achitate în momentul cumpărării terenurilor. CJ urma să plătească, în afara sumelor stabilite pentru terenurile expropriate şi despăgubiri pentru suprafeţele devenite inutilizabile.

Curtea de Apel a confirmat în favoarea familiei B. suma de 25.005 lei pentru cei 459,45 mp expropriaţi şi despăgubiri de 18.867,75 euro pentru cei 3.773 mp de teren rămas. Pentru Ionela Z., magistraţii au stabilit despăgubiri de 1,227 lei pentru cei 22,55 mp expropriaţi, plus 9.678,5 euro ca despăgubiri pentru prejudiciul legat de cei 744,5 mp cu care rămăsese.

Nici această sentinţă nu a rămas definitivă. Din nou, recursurile declarate au fost acceptate de ÎCCJ, iar cauza a fost trimisă din nou Curţii ieşene de Apel, pentru o nouă rejudecare. Aceasta a început în iunie 2021, până acum derulându-se 16 termene de judecată. Următorul se va desfăşura la sfârşitul lunii.

Comentarii