Procurorii cer pedeapsa maximă pentru fostul primar Radu Mazăre în dosarul „Polaris”

vineri, 25 ianuarie 2019, 14:11
3 MIN
 Procurorii cer pedeapsa maximă pentru fostul primar Radu Mazăre în dosarul „Polaris”

UPDATE. La data de 5mai 2022, societatea Polaris a trimis urmatoarele precizari redactiei:

la datele la care materialele indicate au fost publicate pe https://www.ziaruldeiasi.ro/ societatea Polaris M. Holding SRL și administratorul acesteia, persoana fizică Martin Eduard Stelian, au avut diferite calități (suspect, inculpat) în Dosarul Penal Nr. 1643/1/2020 anchetat de Direcția Națională Anticorupție. Dosarul amintit și-au urmat cursul firesc în instanțele din România, iar pe data de 3 februarie 2022 în baza Hotărârii Definitive Nr. 14/2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), atât societatea Polaris M. Holding, cât și Martid Eduard Stelian, în calitate de administrator, au fost achitați pentru toate capetele de acuzare, după cum urmează: “În baza art. 396 alin.5 C.proc.pen. raportat la art. 16 alin.1 lit. c C.proc.pen., achită pe inculpatul MARTIN EDUARD STELIAN pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită prevazută de art. 255 alin. 1 C.pen. anterior raportat la art. 6 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art. 5 C.pen.” “În baza art. 396 alin.5 C.proc.pen. raportat la art. 16 alin.1 lit. b teza I C.proc.pen., achită pe inculpata S.C.POLARIS M HOLDING S.R.L. (…) pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu prevazută de art. 26 raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 coroborat cu art. 248 C.pen. anterior raportat la art.2481 C.pen. anterior si cu aplicarea art.5 C.pen.”  

Text initial:

 

Procurorii DNA au solicitat, la termenul de vineri de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), pedeapsa maximă pentru fostul primar al Constanţei Radu Mazăre în dosarul "Polaris", în care aceste este acuzat că ar fi primit mită opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei.

La termenul de vineri al procesului, procurorii DNA au cerut confiscarea mitei primite de Radu Mazăre, pedeapsă maximă pentru acesta şi ca fostul edil să plătească, împreună cu ceilalţi inculpaţi, prejudiciu produs primăriei. Fostul primar al Constanţei a fost trimis în judecată în decembrie 2015 pentru că ar fi primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte.

Alături de fostul edil al Constanţei, au fost trimişi în judecată fostul deputat PSD Eduard Martin şi mai mulţi funcţionari din cadrul Primăriei Constanţa, precum şi omul de afaceri Sorin Strutinsky, pentru trei infracţiuni de complicitate la luare de mită. De asemenea, în acest dosar au fost trimişi în judecată fostul deputatul Eduard Martin, asociat al SC Polaris M Holding S.R.L, dar şi SC Polaris M Holding S.R.L, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, precum şi pentru dare de mită. În acelaşi dosar sunt judecaţi Gabriel Stan, viceprimar al municipiului Constanţa la data faptelor, Tudoriţa Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Alina Pavel, Ghiulnihal Mutalâp şi Sorina Laura Oprea, funcţionari în cadrul Primăriei Constanţa, la data faptelor, pentru abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat DNA, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 euro şi a primit circa 1.000.000 euro şi 2.472.303,8 lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

De asemenea, în perioada 2008-2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, ar fi primit de la S.C. Polaris M Holding S.R.L., al cărei asociat şi administrator în fapt era Eduard Martin, peste şapte milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.

Potrivit DNA, în anul 2008, între S.C. Polaris M Holding S.R.L şi Primăria Constanţa a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu zece milioane de lei. “Şi în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între S.C. Polaris M Holding S.R.L. şi aceeaşi firmă controlată de inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Sorin Gabriel. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771,57 lei. Ca urmare a încheierii acestui contract a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu în sumă de 200.213.248,91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului”, susţin procurorii anticorupţie. Potrivit ultimelor informaţii, Radu Mazăre este în Madagascar, unde a cerut azil politic.

 

Comentarii