Programul şi ritualul în Săptămâna Mare, la Catedrala Mitropolitană

miercuri, 20 aprilie 2022, 01:59
2 MIN
 Programul şi ritualul în Săptămâna Mare, la Catedrala Mitropolitană

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor au anunţat programul liturgic pentru slujbele care vor fi săvârşite la Catedrala Mitropolitană odată cu intrarea în Săptămâna Mare.

„Caracteristica esenţială a acestei săptămâni o reprezintă Deniile, slujba Deniei fiind utrenia din ziua următoare, care se săvârşeşte în ajun, seara. Cuvântul «denie» vine de la slavonescul «vdenie» şi înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă”, au precizat reprezentanţii Arhiepiscopiei.

Astfel, până vineri, 22 aprilie, vor avea loc slujbe în fiecare seară la Catedrala Mitropolitană – Slujbele Deniilor, de la ora 18.00. Una dintre cele mai importante astfel de slujbe este Liturghia din Sfânta Joi, care se numeşte şi Denia Mare.

Ziua următoarea, Vinerea Mare, va fi scos Sfântul Epitaf de la ora 6.30 care va fi aşezat în mijlocul catedralei până la ora 11.00, iar credincioşii vor merge „să treacă pe sub aer” de la ora 11.00 până la 17.50. În seara zilei de vineri va avea loc Denia Prohodului Domnului, care va fi oficiată în interiorul catedralei, de la ora 18.00 până la ora 22.00.

În ziua de sâmbătă se va desfăşura o nouă liturghie, de la ora 7.00, în interiorul catedralei, pregătirea făcându-se pentru slujbele de seară. Atunci, de la ora 00.00, Sfânta Lumină va fi oferită de către Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei ÎPS Teofan, tuturor preoţilor şi diaconilor prezenţi la caterală, care vor merge apoi să ofere, pe culoarele special amenajate, Sfânta Lumină credincioşilor. Ulterior, slujba Învierii va fi săvârşită în exteriorul catedralei.

„Slujba Vecerniei Învierii Domnului (A doua Înviere) va fi oficiată duminică la ora 12:00, în interiorul Catedralei Mitropolitane. Conform rânduielii liturgice, Sfânta Evanghelie se va citi în mai multe limbi (română, greacă, ebraică, latină, germană, engleză şi franceză)”, au mai precizat reprezentanţii Catedralei Mitropolitane.

Comentarii