De Sănătate

Punem punctul pe știi

Proiect pentru un centru de recuperare a copiilor născuţi prematur

joi, 19 noiembrie 2020, 02:50
1 MIN
 Proiect pentru un centru de recuperare a copiilor născuţi prematur

La Maternitatea "Cuza Vodă" se doreşte înfiinţarea unui centru de recuperare pentru copiii născuţi prematur, în acest sens fiind deja trimis un memoriu din partea Asociaţiei de Neonatologie către Ministerul Sănătăţii.

În acest memoriu a fost sublinat modul în care s-a dezvoltat neonatologia în România în ultimii 30 de ani, precum şi necesitatea unui astfel de centru, care i-ar scuti de multe cheltuieli pe părinţii copiilor prematuri.

"Din păcate, îngrijirea prematurilor nu se termină după externarea din maternitate, au nevoie de recuperare ulterioară, iar costurile cu deplasarea părinţilor în diferite centre de recuperare sunt foarte mari. În Iaşi nu există astfel de centre, eventual două-trei organizaţii non-guvernamentale care nu fac faţă în totalitate. Asta înseamnă că înfiinţarea unui astfel de centru ar fi un lucru extraordinar de bine venit, iar atât managerul maternităţii cât şi ministrul Nelu Tătaru au răspuns afirmativ la această idee", a explicat prof.dr. Maria Stamatin, coordonatorul Centrului de Terapie Intensivă Neonatală de la Maternitatea „Cuza Vodă”, care este şi preşedintele Asociaţiei de Neonatologie.

Acest centru ar avea nevoie de prezenţa mai multor specialişti care să se ocupe de recuperarea copiilor prematuri, cum ar fi kinetoterapeuţi, neurologi, logopezi, psihologi, orelişti sau oftalmologi având în vedere că prematurii pot dezvolta o afecţiune numită retinopatia de prematuritate care, dacă nu este tratată, duce la orbire. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii