Promisiunile USR: parcuri industriale şi amenajarea platoului Repedea şi Pădurii Bârnova

marți, 01 septembrie 2020, 01:50
3 MIN
 Promisiunile USR: parcuri industriale şi amenajarea platoului Repedea şi Pădurii Bârnova

Candidaţii USR-PLUS la Primăria şi Consiliul Judeţean Iaşi şi-au prezentat ieri direcţiile de acţiune pe care le propun ieşenilor după alegerile din 27 septembrie.

„Campania noastră este despre a ne opri să ne mai uităm la picioare, unde este gazonul, şi a începe să ne uităm în faţă sau în sus, unde sunt stelele”, a sintetizat Cosette Chichirău programul de administrare locală, înainte de a menţiona corupţia din primărie, mafia imobiliară şi lipsa marilor proiecte.

„Miracolul ieşean” este numele proiectului USR-PLUS pentru Iaşi. „Diferenţa dintre noi şi ceilalţi politicieni este că noi arătăm şi sursa de finanţare a proiectelor”, a spus ea, subliniind că banii din bugetul local sunt ai ieşenilor.

Candidata alianţei la Primărie a făcut o scurtă comparaţie între Iaşi şi Cluj, arătând că acest din urmă judeţ are două parcuri industriale în municipiul reşedinţă, „care plătesc impozite Primăriei Cluj-Napoca”, şi opt în Zona Metropolitană.

De altfel, crearea unui parc industrial în Iaşi este primul proiect prezentat de Cosette Chichirău.

Un campus de cercetare, „o şansă pentru copiii noştri să nu mai plece”, smart city real, şi nu doar pe hârtie („avem internet de peste 20 de ani, dar Primăria tot nu şi-a digitalizate serviciile”), descongestionarea traficului (reducerea numărului de maşini prin crearea de parcări şi dezvoltarea transportului public), un cartier al sporturilor amenajat pe şes Bahlui şi un muzeu de artă „care să fie şi o clădire simbol” sunt alte proiecte prezentate de Cosette Chichirău.

La rândul lui, Marius Bodea a pus accent pe patru direcţii de dezvoltare. Iaşul sănătos se referă la creşterea numărului de centre medicale de permanenţă şi la întărirea medicinei de ambulator, după cum a arătat prof. univ. dr. Răzvan Socolov, candidat la un mandat de consilier judeţean.

„Iaşul Verde” pune, printre altele, accent pe amenajarea turistică a zonei abandonate de la Releu şi a Pădurii Bârnova, unde ar trebui făcute parcări verzi şi trasee marcate. Bodea a dat exemplul Parcului Natural Văcăreşti, din Capitală.

„Iaşul Cultural”, cu propunerea construirii unei săli multifuncţionale, şi „Iaşul Marilor Civilizaţii”, cu accent pe promovarea celei mai vechi culturi din regiune, Cucuteni, sunt alte două direcţii de acţiune propuse de candidatul la preşedinţia CJ.

Ulterior, la întrebările jurnaliştilor, cei doi au spus că importantă pentru Iaşi nu e atât realizarea unei infrastructuri moderne de transport – autostradă şi linii pentru trenuri rapide -, cât deschiderea şi insistenţa aleşilor locali de a stârni interesul investitorilor.

Totodată, ei i-au chemat pe ceilalţi aspiranţi la şefia Primăriei şi a CJ la dezbateri publice pe subiectele propuse pentru Iaşi.

Comentarii