Propunere de schimbare a denumirii Spitalul Mobil: formulă imposibilă – 24 cuvinte

vineri, 14 august 2020, 02:01
2 MIN
 Propunere de schimbare a denumirii Spitalul Mobil: formulă imposibilă – 24 cuvinte
Propunerea a aparţinut chiar conducerii CJ, dar a căzut la vot. Opoziţia a cerut să vadă raportul Curţii de Conturi înainte să se pronunţe în favoarea trecerii complexului în folosinţa Spitalului de Boli Infecţioase.

Întrunirea de ieri a consilierilor judeţeni a fost una deosebit de tensionată. Spre deosebire de şedinţele disciplinate din cadrul Consiliului Local Iaşi, în CJ a fost practic o hărmălaie de la un capăt la altul al întrunirii. Opoziţia a reuşit să ţină în şah conducerea executivă, unele proiecte nereuşind să obţină majoritatea voturilor. Printre acestea, decizia de acordare pentru un segment de drum a unei sume mai mari decât a fost luată astă-primăvară pentru finanţarea achiziţiei spitalului mobil: DJ 249D, de la intersecţia cu DJ 249E prin Moreni-Prisăcani-Măcăreşti-Grozeşti până la intersecţia cu DJ 244F, aproape 29 km.

Liberalii au propus ca, în loc de 20 de milioane de lei, să fie alocaţi 10 milioane, iar altă parte să meargă la Româneşti-Podu Iloaiei-Popeşti-Mădârjac. Atât propunerea opoziţiei, cât şi proiectul au înregistrat scor egal, 17 voturi pentru şi 17 abţineri, evident în sensuri diferite.

Propunerea redenumirii proiectului spitalului mobil a atins nivelul maxim de tensiune în CJ. Liberalii şi cei de la PMP au părăsit sala atunci când a fost pusă în discuţie modificarea denumirii complexului medical instalat la Leţcani, din „Spitalul mobil Covid-19 Regiunea Nord-Est România“ în „Spitalul Mobil/Modular din containere de logistică medicală (250 paturi) pentru diagnostic şi tratament pentru combaterea răspândirii Covid-19 la nivelul Regiunii Nord-Est“. Ei au motivat decizia prin neprezentarea raportului Curţii de Conturi, prin care au fost constatate unele neregularităţi în derularea proiectului şi s-a aplicat o amendă de 60.000 de lei asociaţiei Euronest.

Decizia Curţii de Conturi a fost contestată, dar liberalii au atras atenţia că schimbarea numelor nu este în regulă – decât dacă inspectorii Curţii au menţionat asta. Ei au comparat situaţia cu cea de la Aeroport, când, la sfârşitul lui 2018, proiectul realizării unui Masterplan şi de reactualizare a unui studiu pentru investiţii la aerogară a fost prezentat consilierilor judeţeni cu un nume modificat.

Prezent la şedinţa CJ, directorul Euronest a explicat că modificarea denumirii spitalului este doar o adaptare a proiectului pentru aplicaţia destinată decontării celor 13,2 milioane de euro investiţi în unitatea medicală mobilă. În lipsa cvorumului de şedinţă, acest proiect şi următorul – privind cedarea folosinţei spitalului mobil către Spitalul de Boli Infecţioase – nu au mai putut fi supuse la vot. Cel mai probabil marţi, ele vor reintra pe ordinea de zi a unei şedinţe extraordinare.

Comentarii