De Sănătate

Punem punctul pe știi

Propunere: Dispozitive gratuite pentru monitorizarea diabetului

sâmbătă, 30 iunie 2018, 01:50
1 MIN
 Propunere: Dispozitive gratuite pentru monitorizarea diabetului

Copiii care suferă de diabet zaharat insulinodependent de tip I vor putea beneficia de dispozitive medicale moderne, prin intermediul unui subprogram derulat de Ministerul Sănătăţii. Momentan, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018 se află în dezbatere publică. 

Conform acetui proiect, Programul naţional de diabet zaharat va fi reorganizat în două subprograme, unul destinat adulţilor şi altul dedicat copiilor cu diabet zaharat. Prin intermediul noilor prevederi se va asigura cadrul legislativ pentru acordarea dispozitivelor pentru monitorizarea glice­mică continuă şi pompe cu insulină integrat cu dispozitive de monitorizare glicemică continuă cu scopul de a monitoriza evoluţia bolii. Părinţii copiilor care suferă de această afecţiu­ne au subliniat în nenumărate rânduri că aceste dispozitive sunt extrem de necesare şi că trebuie să le achiziţioneze pe cont propriu, deoarece Programul naţional nu acoperă aceste cheltuieli. De exemplu, dispozitivul care monitorizează glicemia este foarte util în timpul nopţii, când câteva ore fără supraveghere ar putea fi fatale pentru copil.

Discuţiile au început de luni, 25 iunie 2018, la sediul Ministerului Finanţelor Publice, când Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor împreună cu Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, s-au întâlnit cu reprezentanţi ai Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi ai Federaţiei Asociaţiilor Pacienţilor Diabetici pentru a identifica posibilităţile de finanţare a unor noi servicii medicale destinate copiilor diagnosticaţi cu diabet, în cadrul Programului naţional de diabet. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii