Protecţia Mediului confirmă cifrele din studiul elveţian. Ieşenii respiră cel mai otrăvit aer din întreaga ţară

Şeful APM Iaşi spune că în 2018 au existat 280 de depăşiri la staţiile de monitorizare, fiind admise maxim 35 de depăşiri.

sâmbătă, 16 martie 2019, 02:50
2 MIN
 Protecţia Mediului confirmă cifrele din studiul elveţian. Ieşenii respiră cel mai otrăvit aer din întreaga ţară

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) a confirmat, ieri, măsurătorile legate de poluare din studiul elveţian realizat la nivel european, recent făcut public. Aceste măsurători fac referire strict la aşa-numitele „particule fine“ (PM2,5) care provin în special din arderea combustibililor.

Întrebat de corectitudinea indicelui mediu anual care apare în raportul elveţienilor de la AirVisual.com, respectiv 27, şeful APM Iaşi, Gheorghe Tătăru, a răspuns scurt: „Confirm“.

Iaşul, singurul peste valoarea maximă admisă

Amintim că indicele în cazul Iaşului este cel mai mare din ţară, şi este singurul peste valoarea maximă admisă (25). Acest indice ne plasează şi pe un loc fruntaş în Europa: 27, în contextul în care au fost analizate informaţii din 930 de oraşe. În schimb, Tătaru a adăugat că au existat unele date „eronate“, dar, cel mai probabil, acesta făcea referire la unele interpretări din spaţiul public, în condiţiile în care şeful APM a vorbit ba de particu­lele de praf PM10, ba de „particu­lele fine“ PM2,5, iar studiul elve­ţian a făcut strictă referire doar la ultima categorie de poluanţi. Întrebat şi despre măsurătorile aferente PM10 pe anul 2018, Tătaru a menţionat, de asemenea, că au existat 280 de depăşiri la staţiile de monitorizare, în contextul în care, anual, sunt admise 35 de depăşiri. El a ţinut să precizeze că niciuna dintre cele şase staţii (trei pe raza oraşului, iar celelalte trei în afara Iaşului) nu este „viciată“. „Măsuri pentru a diminua poluarea în oraşul Iaşi sunt incluse în planul de calitate al Primăriei. Sunt măsuri care, după opinia mea şi a specialiştilor care muncesc în cadrul APM, în contextul în care aceste măsuri vor fi implementate integral şi într-un timp cât mai scurt, vor conduce la diminuarea poluării“, a susţinut Gheorghe Tătaru.

„O metropolă în devenire“

Şeful APM a continuat afirmând că Iaşul este „o metropolă în devenire“, încercând să sublinieze că în orice aglomerare urbană mai mare există un nivel mai ridicat de poluare. El a criticat măsurătorile efectuate independent de unii cercetători, fără a nominaliza o persoană anume, şi a făcut un apel în sensul ca, în spaţiul public, să se ţină cont de măsurătorile comunicate de APM. Gheorghe Tătaru a precizat că nu este clar dacă aparatele folosite independent sunt omologate. 

Comentarii