Provocare în pandemie: medicii urgentişti i-au suplinit pe cei din ATI

sâmbătă, 28 mai 2022, 01:50
2 MIN
 Provocare în pandemie: medicii urgentişti i-au suplinit pe cei din ATI

Ieri, toate unităţile de primire urgenţă din spitale au fost în sărbătoare, nu numai în alertă. Pe 28 mai, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Medicinii de Urgenţă. Pe scurt, tot ce înseamnbă UPU, de la brancardieri, infirmiere la asistente şi medici, 24 din 24 de ore de tensiune, adrenalină şi dedicaţie.

 Specialiştii din medicina de urgenţă recunosc că în perioada pandemiei, din ultimii doi ani, au existat provocări în plus faţă de cele obişnuite. "Practic, în foarte multe momente, corpul medical UPU a fost obligat să-i suplinească pe cei din ATI. Ceea ce am făcut mult mai mult, chiar faţă de alte ţări UE, este activitatea de Terapie Intensivă adresată pacienţilor critici în perioada pandemiei, şi mă refer aici la cei infectaţi cu Covid 19. Am făcut şi facem asta în mod constant pentru că oriunde în ţară, Terapia Intensivă este suprasolicitată, pacienţii sunt foarte mulţi, iar medicina de urgenţă având competenţe similare cu cele de ATI poate suplini această nevoie a pacienţilor pe un termen limitat ne-am dori noi. Asta a fost noutatea absolută în pandemie pentru noi, pe lângă lucrul în condiţii speciale, cu echipamente speciale", a declarat prof.univ. dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi.

Aflată la coordonarea echipei de la Iaşi, dar şi pe Moldova încă de la înfiinţare, Diana Cimpoeşu a mărturisit că dacă ar fi să dea timpul înapoi, s-ar vedea tot în elicopter sau în ambulanţă sau alergând pe holurile de la parterul Spitalului Sfântul Spiridon. "Tot specialitatea medicina de urgenţă aş alege-o. Nicio zi nu e la fel, nici un caz nu e la fel, învăţ cot la cot cu rezidenţii mei şi asta mă face să mă simt tânără mereu, chiar dacă fac parte din prima generaţie de medici specialişti de medicină de urgenţă din ţară. Şi mă bucur că am reuşit să conduc şi să finalizez primele şi singurele două doctorate în medicina de urgenţă din România iar, în iulie, va urma un al treilea", a mai spus Diana Cimpoeşu.

Ieri, Societatea Internaţională de Medicină de Urgenţă a lansat un videoclip emoţionant de promovare, cu sute de mii de vizualizări, în care explică rolul acestei ramuri vitale în medicină, în care explică rolul oamenilor care se dăruiesc acestei meserii. Videoclipul poate fi vizionat aici 

Comentarii