PS Gherghel a împlinit 33 de ani de când a fost numit episcop catolic de Iaşi

marți, 02 mai 2023, 01:50
2 MIN
 PS Gherghel a împlinit 33 de ani de când a fost numit episcop catolic de Iaşi

Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop emerit catolic de Iaşi, a fost celebrat de întreaga comunitate ieri, 1 mai, cu ocazia împlinirii a 33 de ani de când a fost consacrat episcop al Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi. Acesta s-a retras din poziţie în 2019, la scurt timp după vizita Papei Francisc la Iaşi, locul său fiind preluat de Preasfinţitul Iosif Păuleţ, care este şi în prezent episcop catolic de Iaşi.

Atunci episcopul Petru Gherghel a depus cererea de retragere de la conducerea Diecezei de Iaşi, pe care a condus-o 41 de ani, din anul 1978, şi a ajuns în anul 2015 la limita de 75 de ani indicată de dreptul bisericesc. Pe 1 mai 1990, fostul cardinal catolic, pe atunci arhiepiscop, Angelo Sodano, l-a consacrat episcop pe PS Petru Gherghel.

„Ne alăturăm felicitărilor şi rugăciunilor PS Iosif Păuleţ, ale PS Petru Sescu, ale tuturor preoţilor, persoanelor consacrate şi credincioşilor din dieceză pentru a-i spune împreună: la mulţi şi binecuvântaţi ani, Preasfinţite Petru! Cel Viu să vă binecuvânteze paşii! Vă mulţumim pentru toată dragostea părintească şi grija cu care aţi păstorit Dieceza Romano-Catolică de Iaşi. Ne rugăm lui Dumnezeu să vă păstreze în sănătate şi să vă binecuvânteze cu viaţă lungă şi multe haruri!”, au scris reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi pe site-ul instituţiei.

Episcopul emerit s-a născut la 28 iunie 1940, în localitatea Gherăeşti, judeţul Neamţ. După terminarea şcolii generale în satul natal, a intrat în Seminarul Catolic din Iaşi.

La 29 iunie 1965 a fost hirotonit preot la Alba-Iulia, de către episcopul Marton Aron. Primul loc de apostolat a fost Parohia Barticeşti, în care a activat până în anul 1967, când a fost transferat la Rădăuţi. La 1 noiembrie 1970, a fost numit profesor la Seminarul din Iaşi, iar în martie 1975 a fost numit rector.

La 21 februarie 1978, papa Paul al VI-lea l-a numit, printr-un decret al Sfintei Congregaţii a Episcopilor, ordinarius ad nutum Sanctae Sedis cum munere administratoris apostolici (ordinariu la dispoziţia Sfântului Scaun cu drepturi de administrator apostolic) al Episcopiei de Iaşi.

Instalarea a avut loc la 4 aprilie 1978. La 14 martie 1990, sfântul papă Ioan Paul al II-lea l-a ales şi l-a numit pe Mons. Petru Gherghel episcop de Iaşi. Consacrarea a fost oficiată la Seminarul din Iaşi.

Din ziua consacrării noului episcop, 6 august 2019, PS Petru Gherghel a devenit episcop emerit. 

Comentarii