Puşca unui ieşean, reţinută de IPJ, dar dată înapoi de judecătorii Tribunalului

miercuri, 24 martie 2021, 02:50
3 MIN
 Puşca unui ieşean, reţinută de IPJ, dar dată înapoi de judecătorii Tribunalului

Motivul pentru care ieşeanul rămas fără armă s-a adresat instanţei: când a întrebat poliţistul de ce i se reţine puşca, i s-a spus doar „O să vezi tu!”. La dosarul de reţinere a armei au ajuns şi unele declaraţii considerate neobiective.

 

Un ieşean a dat în judecată Poliţia pentru a-şi recupera permisul portarmă şi puşca de vânătoare. Permisul, pe care îl deţinea de 5 ani, i-a fost anulat la sfârşitul lui 2019, când i s-a impus şi să predea arma unui armurier autorizat, invocându-se faptul că ar reprezenta un pericol public. În fapt, totul i s-ar fi tras de la reclamaţia depusă de o cunoştinţă.

Pe 19 decembrie 2019, Mihai Negru s-a prezentat la Seviciul de Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase pentru a-şi prelungi valabilitatea permisului port armă. Acolo, i s-a înmânat o adresă din 16 decembrie prin care era înştiinţat că nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a avea dreptul de a purta armă, invocându-se prevederile legii privind regimul armelor şi muniţiilor, în speţă existenţa unui pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor. Când a întrebat însă ce i se reproşează în mod concret, i s-ar fi răspuns sec „O să vezi tu”. Nici plângerea depusă de Negru la IPJ nu a primit un răspuns mai clar, aşa că ieşeanul s-a adresat Tribunalului, precizând că nu s-a reţinut în sarcina sa nicio infracţiune la regimul armelor, nu a făcut uz de armă în mod nelegal, nu suferă de vreo boală psihică, este înregistrat ca vânător şi nici măcar nu a fost sancţionat pentru săvârşirea vreunei contravenţii.

Abia în faţa judecătorilor, lucrurile par să se fi lămurit. O cunoştinţă a lui Negru, F.M., făcuse o plângere în decembrie 2017 pentru că, în timp ce se deplasa prin satul Proselnici din comuna Miroslava, a auzit un zgomot puternic în zona roţilor şi a pierdut controlul volanului. Avea să constate că janta şi pneul roţii din dreapta-spate prezentau o gaură produsă de un glonţ tras dintr-o armă de vânătoare. Acelaşi F.M. avea să declare că Negru ar conduce băut şi ar fi scandalagiu, mărturie susţinută şi de martorul C.I.C.

Magistraţii Tribunalului au constatat, în primul rând, că Inspectoratul Poliţiei Judeţene nu-şi îndeplinise minimul de obligaţie privind motivarea deciziei de anulare a permisului de vânătoare a lui Negru, simpla indicare a unui paragraf din lege nefiind suficientă. Abia după chemarea în judecată, IPJ a făcut precizările cerute de petent. Apoi, plângerea lui F.M. a fost clasată în iulie anul trecut din lipsă de probe, iar declaraţiile lui F.M. şi C.I.C. nu puteau fi luate în considerare, nefiind obiective. De altfel, la Poliţia Miroslava, unde locuieşte şi Negru, nu a fost înregistrată nicio cauză privind conducerea de către acesta a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau tulburarea liniştii publice. Ca urmare, judecătorii au dispus restituirea permisului port armă şi a puştii. IPJ a făcut recurs împotriva sentinţei, magistraţii Curţii de Apel rămânând în pronunţare.

Comentarii