De Sănătate

Punem punctul pe știi

Rădăcina de pătrunjel: beneficii şi contraindicaţii

luni, 16 septembrie 2019, 11:12
2 MIN
 Rădăcina de pătrunjel: beneficii şi contraindicaţii

Iată care sunt principalele beneficii ale rădăcinii de pătrunjel şi în ce situaţii este contraindicat consumul acestui aliment!

Rădăcina de pătrunjel, bogată în substanţe nutritive

Rădăcina de pătrunjel este o sursă bogată de vitamine şi minerale importante pentru buna funcţionare a organismului. În 100 de grame de rădăcină de pătrunjel se regăsesc:

55 de calorii
12 grame de carbohidraţi
4 grame de fibre (20% din necesarul zilnic)
2 grame de proteine
0,6 grame de grăsimi
55% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C
45% din DZR de vitamina B9 (acid folic)
12% din DZR de potasiu
11% din DZR de magneziu
13% din DZR de zinc
10% din DZR de fosfor
7% din DZR de fier

Rădăcina de pătrunjel, sursă de antioxidanţi cu rol antiinflamator

Rădăcina de pătrunjel este şi o sursă importantă de antioxidanţi, substanţe care protejează organismul de acţiunea negativă a radicalilor liberi, care poate consta în deteriorarea celulară, dezechilibre hormonale şi apariţia inflamaţiilor. Inflamaţia este una dintre principalele cauze ale unor boli cronice, precum cancerul, bolile de inimă sau osteoporoza. 

Miristicina, apiolul şi vitamina C sunt principalii antioxidanţi din rădăcina de pătrunjel care pot avea astfel de efecte protectoare asupra organismului.

Rădăcina de pătrunjel susţine procesul de eliminare a toxinelor

Bogăţia de enzime din compoziţia rădăcinii de pătrunjel ajută ficatul să procese mai eficient grăsimile şi toxinele din ficat (medicamente, substanţe chimice, alcool etc.). De asemenea, rădăcina de pătrunjel ajută la sporirea producţiei de glutation, un antioxidant produs de ficat care joacă un rol important în procesul de detoxificare.

Rădăcina de pătrunjel întăreşte sistemul imunitar

Datorită vitaminelor, mineralelor, fibrelor şi antioxidanţilor conţinuţi, rădăcina de pătrunjel este considerată un aliment esenţial pentru buna funcţionare a sistemului imunitar. De exemplu, vitamina C din rădăcina de pătrunjel, este un duşman de temut al infecţiilor bacteriene, al stresului oxidativ şi al inflamaţiiilor. De asemenea, are rol protector asupra pielii şi tractului digestiv, sprijinind dezvoltarea bacteriilor „bune” din intestine şi, implicit, buna funcţionare a digestiei. 

Mai multe, pe csid.ro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii