Rafila: Absolvenţii de Medicină care nu au prins loc, dar au luat rezidenţiatul, ar putea studia Medicina de familie la UMF. Rectorul de la Iaşi e reticent

sâmbătă, 03 iunie 2023, 01:50
3 MIN
 Rafila: Absolvenţii de Medicină care nu au prins loc, dar au luat rezidenţiatul, ar putea studia Medicina de familie la UMF. Rectorul de la Iaşi e reticent

În urma protestului rezidenţilor care nu au reuşit să ocupe posturi şi locuri în sistemul de pregătire de la nivel naţional, deşi au trecut examenul de rezidenţiat şi România se confruntă cu un puternic deficit de medici, Ministerul Sănătăţii a făcut promisiunea că va solicita universităţilor şi facultăţilor de medicină posibilitatea de a extinde pregătirea la rezidenţiat pentru Medicină de Familie. 

Dorinţa ministerului a fost de a creşte numărul de locuri de rezidenţiat la această specializare pentru a-i primi şi pe cei care nu au găsit locuri disponibile la alte specializări.

Motivul expus de Alexandru Rafila a fost că există în momentul de faţă un deficit foarte mare de medici de familie în România şi o astfel de măsură ar putea controla acest decalaj pe termen mediu şi lung.

Într-un comunicat remis presei după ce s-a întâlnit la mijlocul lunii trecute cu cei 208 absolvenţi de medicină care au promovat examenul de rezidenţiat, dar s-au situat în afara marjei de punctaj pentru a ocupa cele 628 de locuri care au fost disponibile, Alexandru Rafila a lansat acest apel către universităţi.

„Având în vedere cele trei runde de discuţii, desfăşurate cu reprezentanţii celor 208 medici care au obţinut un punctaj minim de promovare la sesiunea din 14 mai 2023 a concursului de rezidenţiat şi care s-au situat în afara celor 628 de locuri disponibile, Ministerul Sănătăţii a solicitat universităţilor şi facultăţilor de medicină evaluarea posibilităţii suplimentării locurilor de pregătire în specialitatea Medicină de Familie. Această soluţie este în beneficiul tinerilor medici, a sistemului sanitar şi a pacienţilor”, a precizat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat remis presei.

Un alt argument al ministerului, dincolo de lipsa cronică de medici de familie din sistem, este faptul că în următorii şapte ani un procent mare dintre aceştia vor ieşi la pensie şi nu va avea cine să vină în urma lor. De aceea, dacă universităţile de specialitate vor dori, ministerul şi-a luat angajamentul să facă o repartizare a unor locuri suplimentare care să fie ocupate de cei care au obţinut măcar punctajul minim de promovare.

„Ziarul de Iaşi” a luat legătura cu reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi (UMF), care au precizat că au fost discuţii pe acest subiect în cadrul Alianţei G6, a tuturor universităţilor de profil din ţară, când s-a dat un acord de principiu pentru astfel de măsuri. Însă părerea rectorului UMF Iaşi, prof.dr. Viorel Scripcariu, este că nu se va rezolva astfel deficitul de medici de familie, fiindcă aceşti candidaţi vor intra ca rezidenţi de medicină de familie pentru o perioadă, apoi vor susţine din nou examenul încercând să ocupe un punctaj suficient de bun încât să prindă locuri pe alte specializări.

„În mod normal nu ar trebui să intre la rezidenţiat cei cu punctaje mici, fiindcă de aceea există sistemul de triere şi notare. Dar ţinând cont de faptul că absolvenţii facultăţilor de medicină generală nu pot profesa doar după absolvirea facultăţii şi au nevoie să urmeze şi cursurile de la rezidenţiat, cred că vom decide să acceptăm şi absolvenţi cu note mai mici. Vom avea circa 20 de locuri suplimentare pentru medicină de familie, îi vom pregăti, dar sunt aproape sigur că cei care vor intra pe această suplimentare o vor face doar temporar, până vor da rezidenţiatul din nou în toamnă, iar ceea ce facem noi va fi un fel de muncă voluntară. Dar înţelegem că nu există altă opţiune pentru ei şi suntem deschişi să căutăm soluţii”, a explicat prof.dr. Viorel Scripcariu. 

Comentarii