Rată de vaccinare de numai 17%, când ar trebui să fie de 75% în cazul pacienților cronici

vineri, 09 noiembrie 2018, 02:57
2 MIN
 Rată de vaccinare de numai 17%, când ar trebui să fie de 75% în cazul pacienților cronici

Este vorba despre pacienţii cu afecţiuni cronice, a căror coaliţie s-a reunit recent.

Reprezentanţii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor pentru Afecţiuni Cronice din România (COPAC) au atras atenţia în cadrul unui workshop referitor la vaccinarea adulţilor care suferă de afecţiuni cronice asupra unei probleme majore. Aceştia susţin că în România rata vaccinării în cazul pacienţilor cronici este de 17,8% în condiţiile în care acest procent ar trebui să ajungă la 75%.

„Pentru România nu există date foarte concludente cu privire la vaccinarea pe grupuri ţintă. Este important să avem date concrete, pe baza cărora să previzionăm nevoile existente. Pacienţii trebuie să aibă acces la vaccinurile de care au nevoie“, a precizat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

De asemenea, prof. dr. Doina Azoicăi, care este preşedintele Comisiei de Epidemiologie a Ministerului Sănătăţii, a subliniat că pacienţii cronici au un risc crescut.

„Vaccinarea persoanelor de diferite vârste şi variate grupuri populaţionale a devenit o necesitate. Pacienţii cronici pre­zintă un risc crescut pentru infecţiile care pot fi dobândite în contextul bolii de bază care poate induce imunosupresia. Pro­gramele de vaccinare sunt o componentă importantă a îngrijirilor de sănătate, la ni­velul global. Aplicarea recomandărilor stabilite pe baza dovezilor ştiinţifice privind vaccinarea bolnavilor cronici, disponibilitatea preparatelor vaccinale adecvate, cât şi asigurarea fondurilor necesare pentru realizarea acestor programe de protecţie trebuie să facă parte din strategia de sănătate“, a precizat aceasta. Workshopul în cadrul căruia au avut loc discuţiile a fost dezvoltat de European Patient Forum şi COPAC.

Comentarii