Trei turme de miei ca vai de ei

„Răvăşitul Oilor” în direct: n-a fost mare brânză!

duminică, 30 septembrie 2018, 08:57
3 MIN
 „Răvăşitul Oilor” în direct: n-a fost mare brânză!

Ultimul week-end de septembrie stă sub semnul lânos al ciobănitului: la Bran tocmai se desfăşoară "Răvăşitul Oilor"! Turmele care au benchetuit toată vara sus, la munte, sus, se întorc la baze şi sunt redate proprietarilor, împreună cu produsele obţinute (brânză, lână, piei, măsline).

Ciobanii îşi regăsesc familiile (regăsirile se lasă, uneori, cu ochi umflaţi), apoi încep festivităţi, întreceri păstoreşti şi chef pe bază de produse specifice. Azi e "Răvăşitul Oilor" nu doar la Bran: corespondentul din Consumatori ne transmite în direct de la faţa festivă a locului:

                                                        *         *         *

– Da, aici e veselie pe bază de produse ciobăneşti…

– Brânzeturi, pastramă şi friptură de oaie, dintr-astea, nu?

– Păstorii n-au făcut mare brânză, unii nici mică brânză, mai mult au stat pe net, cu tableta, aşa că produsele specifice sunt mai ales vinul din caş şi rachiul de urdă.

– Cum se desfăşoară "Răvăşitul Oilor", care e specificul local?

– Specificul local este frigul; a bătut vântul şi a răvăşit toate oile, că acum sunt zburlite de parcă le-ar fi pocnit sifonul în faţă. Multe au fost răvăşite şi la figurat, de vestea că Mirel Pieliţă, ciobănaşul lor preferat, pleacă în Italia.

– E frig şi vânt, dar oamenii petrec în continuare, aşa-i?

– Nu prea, că le-a luat vântul mesele şi le-a plouat în pahare. Mai rău e că vântul a luat cojocul baciului şi am rămas fără prognoză meteo pentru la iarnă!

– Ce vrei să spui, că n-am înţeles?

– E un obicei: baciul întinde cojocul pe iarbă şi aşteaptă să se aşeze pe el prima oaie. Dacă e albă, va fi o iarnă grea, cu zăpadă, dar dacă e neagră va fi mai blândă.

– Şi ce s-a întâmplat? Care e prognoza?

– Primul baci şi-a scos cojocul şi toţi au leşinat, că pe munte omul n-a avut săpun, nici deodorant. Şi al doilea baci şi-a întins cojocul, dar pe el s-a pus măgarul stânei. Pe cojocul altui baci a parcat un cocalar cu Q7, iar peste al patrulea s-a bălegat o vacă.

– Ce lucruri groaznice ne spui!

– Staţi aşa! Al cincilea baci şi-a scos cojocul, dar i-a fost furat, al şaselea n-are cojoc, ci pufoaică, şi a zis că îi trebuie, iar cojocul ultimului baci e cel luat de vânt şi dus în vârful unui plop. Îl vedem, parcă ne face semn cu mâneca!

– Câte turme s-au întors de la munte? Care a ajuns prima?

– Mai puţine decât au urcat în primăvară; prima a ajuns turma din Machitori, a prins o alunecare de teren…

– De ce au coborât mai puţine oi decât au urcat? Au atacat lupii şi urşii stânele?

– Un cioban ciupit a recunoscut că, peste vară, au făcut la stână ţuică de oaie, rachiu de miel şi lichior de batal. Cu atâta lână în jur nici nu-i nevoie de pufoaică!

 

Reporterente

Comentarii