Raze de speranţă pentru băieții de la Politehnica

sâmbătă, 06 iunie 2020, 01:43
4 MIN
 Raze de speranţă pentru băieții de la Politehnica

Fotbaliştii ieşeni au încasat şomajul tehnic pe luna mai * După meciul cu Viitorul, de duminica viitoare, s-ar putea plăti salariile pentru perioada 15 mai – 15 iunie, cu fonduri de la Consiliul Local

Nemulţumiţi mult timp din cauza situaţiei financiare şi a întârzierilor cu care sunt plătiţi, fotbaliştii Politehnicii Iaşi au câteva speranţe că lucrurile se schimbă în bine. Primul pas a fost făcut prin încasarea şomajului tehnic pentru luna aprilie. Plăţile făcute de club, circa 500 de euro de fiecare persoană, au fost posibile ca urmare a banilor primiţi de Politehnica de la bugetul de stat. Cum jucătorii mai încasaseră şi şomajul tehnic pentru perioada 24 martie – 31 martie, acum ei mai au de primit bani doar pentru intervalul 1-15 mai din perioada în care nu s-au antrenat. Plăţile pentru aceste două săptămâni, care vor fi bazate tot pe bani de la bugetul de stat, urmează a fi făcute cel târziu la începutul lunii iulie.

Următorul pas, extrem de important, pe care Poli speră să îl poată face este plata retribuţiilor pentru intervalul 15 mai – 15 iunie. În această perioadă, în care România este în stare de alertă, cluburile sportive pot fi sprijinite cu fonduri de autorităţile locale. Politehnica a depus cereri de finanţare la Consiliul Local Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi, solicitând 1,5 milioane lei. Suma amintită reprezintă bugetul total pentru perioada amintită: salarii, cheltuieli de organizare, antrenament, asigurare a normelor sanitare etc. Mai multe voci importante din Palatul Roznovanu au spus că vor susţine proiectul, care are şanse mari de a fi aprobat săptămâna viitoare, într-o şedinţă extraordinară a CL. În cazul în care acest lucru se va întâmpla, iar apoi va contribui şi CJ cu o anumită sumă, clubul de fotbal nu va cheltui toţi banii pe care municipalitatea îi va pune la dispoziţie. Conform mai multor surse, Politehnica nu are voie să cheltuiască decât banii de care are nevoie în perioada 15 mai – 15 iunie, adică cei 1,5 milioane lei solicitaţi. Dacă municipalitatea va aproba susţinerea Politehnicii săptămâna viitoare, elevii antrenorului Mircea Rednic vor putea să îşi încaseze salariile după meciul cu Viitorul, de duminica viitoare.

Interesant legat de acest capitol a fost o declaraţie a lui Mihai Chirica, primarul Iaşului, care spune nu crede că bugetul de salarii al Politehnicii este atât de mare cum i s-a prezentat. Reamintim, Chirica a mai avut o ieşire ruptă de realitate la începutul anului, când a afirmat că Poli e într-o situaţie financiară foarte bună. În realitate, clubul ieşean era cocoşat de datoriile făcute de fostul preşedinte, Adrian Ambrosie, şi a tremurat serios pentru a obţine licenţa, care putea fi ratată dacă Rednic nu îl împrumuta cu o nouă sumă consistentă. De altfel, conform unor surse, primarul, care a dialogat strâns cu Ambrosie în ultimii ani, nu ştia multe dintre realităţile existente la club.

Dacă fotbaliştii îşi vor încasa salariile pentru perioada 15 mai – 15 iunie, ei vor mai rămâne cu restanţe la retribuţii de o lună şi jumătate: două treimi din luna februarie şi două treimi din martie. În momentul în care se vor face plăţile pentru acea perioadă şi dacă salariile din perioada 15 iunie – 7 august vor fi plătite la timp (există mari speranţe în acest sens, ca urmare a proiectului prin care Politehnica va primi 2,2 milioane lei de la CL, prin intermediul Academiei), jucătorii vor ieşi bine dintr-un campionat în care câştigurile nu vor fi afectate de pandemie. Astfel, ei vor primi suplimentar faţă de aşteptările iniţiale o lună şi un sfert de salarii normale (1 iulie – 7 august), perioadă care nu era luată în calcul în condiţiile în care contractele expirau pe 30 iunie. Drept urmare, pierderile de o lună şi trei sferturi în care sportivii au fost în şomaj tehnic şi au primit bani mai puţini vor fi compensate. Acest lucru a fost posibil şi pentru că Politehnica a acordat aceleaşi salarii ca pe parcursul sezonului atunci când a prelungit acordurile jucătorilor de la 1 iulie până la începutul lui august. „Am auzit că, începând cu 1 iulie, alte cluburi au acordat salarii mai mici jucătorilor faţă de cele de pe parcursul sezonului. Noi am oferit aceleaşi salarii, pentru că aşa cum le-am promis fotbaliştilor, am vrut să nu iasă în pierdere atunci când se va trage linia la finalul campionatului. E o formă normală de respect faţă de ei, mai ales că îi aşteaptă o perioadă extrem de dificilă, cu foarte multe meciuri în timp scurt” a declarat preşedintele Politehnicii, Ciprian Paraschiv.

Poli va disputa primul meci după întreruperea fotbalului în România pe 14 iunie, la Ovidiu, cu Viitorul Constanţa. Partida, care contează pentru etapa a III-a a play-out-ului, va începe la ora 17.

 

Comentarii