Rectificare bugetară, astăzi, în ultima şedinţă din acest an a consilierilor locali ieşeni

joi, 28 decembrie 2017, 02:50
3 MIN
 Rectificare bugetară, astăzi, în ultima şedinţă din acest an a consilierilor locali ieşeni

Cele mai importante puncte pe ordinea de zi: bani pentru proiectul de reabilitare a traseului Iaşi – Dancu, dar şi includerea a 23 ha de la Fortus în domeniul public al municipiului.

 

Consilierii locali se vor reuni astăzi în şedinţă extraordinară. Printre proiectele dezbătute se va număra şi o rectificare bugetară. Una dintre alocările suplimentare vizează asigurarea fondurilor necesare pentru realizarea proiectului de reabilitare a căii de rulare pe traseul Iaşi – Dancu. În acest sens, Direcţia de Proiecte propune aprobarea a 240.000 lei, în contextul în care lucrările de infrastructură vor fi finanţate cu fonduri europene pe o axă din cadrul Programului Operaţional Regional unde municipalitatea are „rezervaţi“ banii necesari.

Un al doilea proiect important constă în actualizarea domeniului public al municipiului cu in­cluderea a 23,5 ha din patrimoniul fostului combinat Fortus. Pe teren sunt ridicate mai multe construcţii care, însumat, au o suprafaţă de peste 100.000 mp. Municipa­litatea a încheiat săptămâna trecută un contract de dare în plată pentru terenul de 23,5 ha în contul unei datorii de peste 87 milioane lei pe care Fortus o avea la bugetul local. Cu această ocazie, Consiliul Local (CL) va modifica o hotărâre precedentă cu referire la realizarea unui parc industrial pe platforma de la Fortus, fiind nominalizate în mod explicit bunurile imobile care vor face obiectul unei investiţii viitoare (şapte obiective ale fostului combinat). Un alt proiect în pregătire al municipalităţii are în vedere investiţii noi în Parcul Ştiinţific Tehnopolis, valoarea iniţiativei, care va fi depusă la comun cu administraţia judeţeană, pentru accesarea de fonduri europene, fiind de 12 milioane euro.

La mapa consilierilor locali va fi şi un proiect ce ţine de gestionarea pa­trimoniului public. Executivul vrea să exploateze „în mod profitabil“ mai multe clădiri de pe raza oraşului. Pentru aceasta, municipalitatea va demara unele „proceduri care să aibă ca finalitate schimbarea destinaţiei imobilelor în spaţii cu altă destinaţie decât locuinţă“. Este vorba despre imobile aflate pe str. Armeană, str. Păcurari, şos. Sărăriei şi str. Cuza Vodă. Totodată, CL va aproba listele de prioritate cu solicitanţii care au înregistrat cereri pentru acordarea unei locuinţe din proprietatea municipiului Iaşi. Pe lista cu locuinţe sociale se află 397 de solicitanţi, iar pe cea privind locuinţele convenabile se află 252 de solicitanţi.

Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare au fost incluse 25 proiecte de hotărâre, iar cele mai multe dintre acestea, 17 la număr, fac referire la şcoli, respectiv aprobarea de indicatori tehnico-economici pentru amenajarea de terenuri de sport. Valoarea totală a proiectelor se ridică la aproape 6,2 milioane lei. Unităţile de învăţământ unde vor fi făcute astfel de investiţii sunt şcolile gimnaziale/generale „Ştefan Bârsănescu“, „B.P. Haşdeu“ (două), „Alexandru cel Bun“, „Gh.I. Brătianu“, „Alecu Russo“, „Elena Cuza“ şi „Titu Maiorescu“, precum şi liceele/colegiile „Octav Băncilă“, „Petru Poni“, Economic de Turism, Naţional, „Garabet Ibrăileanu“, „Mihai Eminescu“, „Dimitrie Cantemir“, „Costache Negruzzi“ şi „I.C. Ştefănescu“.

Comentarii