Rectorul rătăcitor se întoarce acasă. Toader ia calea Iaşului

vineri, 19 aprilie 2019, 01:58
2 MIN
 Rectorul rătăcitor se întoarce acasă. Toader ia calea Iaşului

Ministrul Justiţiei a anunţat în cursul zilei de ieri demisia din funcţie după ce PSD i-a retras sprijinul politic. Ceea ce înseamnă că, din momentul în care în Monitorul Oficial va figura un nou nume pentru Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader se poate întoarce la Iaşi pentru a reocupa funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“.

Mai multe surse din universitate au confirmat pentru „Ziarul de Iaşi“ faptul că ministrul nu părăsise, de fapt, niciodată această funcţie, ci participa periodic, fără drept de vot şi fără a încălca legislaţia în vigoare, la şedinţe ale Biroului Executiv al Consiliului de Administraţie. Puţine decizii semnificative pentru universitate s-au luat fără acordul său în cei doi ani în care acesta a fost plecat la Bucureşti, iar în weekend-uri, când venea să îşi ţină orele la Facultatea de Drept, oferea şi consultaţii în biroul de rector, care a rămas în folosinţa sa.

Prof.dr. Tudorel Toader vine la Iaşi într-un climat agitat, în ultima lună fiind mai multe proteste, atât ale profesorilor şi studenţilor, cât şi ale societăţii civile, împotriva sa în particular şi ale modificărilor aduse legilor justiţiei în general. Deşi nu există un precedent recent la Iaşi şi specialiştii în legislaţie sunt bulversaţi de modificările aduse în ultimii ani Legii Educaţiei Naţionale, aparent nu există niciun fel de procedură pe care Tudorel Toader trebuie să o urmeze pentru a ocupa funcţia de rector. Ordinul de ministru semnat la suspendarea sa privea stabilirea unui ordonator de credite pe perioada unui interimat, prin urmare, nu ar fi nevoie de un alt ordin de ministru pentru ca el să revină în funcţie.

Rectorul se întoarce la universitate într-un moment oarecum prielnic şi pentru alegerile care vor avea loc anul viitor: Senatul a aprobat recent data şi metodo­logia de organizare a referendumului cu privire la felul în care va fi ales rectorul la UAIC, iar în mod „tradiţional“, candidaţii încep să se anunţe în mod public cam în această perioadă. Iar prof.dr. Tudorel Toader poate beneficia la rândul său de prevederile legii educaţiei şi ar putea fi, teoretic, dacă va candida şi va găsi sprijin în comunitatea academică, rector al UAIC până în 2028, când ar urma să împlinească 68 de ani.

Legea prevede că o persoană poate fi rector maximum două mandate succesive, integrale, iar el a fost suspendat de două ori în actualul mandat, în timp ce la alegerile din 2024, prof.dr. Tudorel Toader ar avea 64 de ani, putând să se înscrie la un nou mandat câtă vreme se află sub vârsta de pensionare. Până în prezent, în ciuda mai multor discuţii publice, la UAIC nu şi-a anunţat nimeni oficial candidatura la funcţia de rector.

Comentarii