Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Rectorul rătăcitor se întoarce acasă. Toader ia calea Iaşului

GALERIE
toader
  • toader
- +

Ministrul Justiţiei a anunţat în cursul zilei de ieri demisia din funcţie după ce PSD i-a retras sprijinul politic. Ceea ce înseamnă că, din momentul în care în Monitorul Oficial va figura un nou nume pentru Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader se poate întoarce la Iaşi pentru a reocupa funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“.

Mai multe surse din universitate au confirmat pentru „Ziarul de Iaşi“ faptul că ministrul nu părăsise, de fapt, niciodată această funcţie, ci participa periodic, fără drept de vot şi fără a încălca legislaţia în vigoare, la şedinţe ale Biroului Executiv al Consiliului de Administraţie. Puţine decizii semnificative pentru universitate s-au luat fără acordul său în cei doi ani în care acesta a fost plecat la Bucureşti, iar în weekend-uri, când venea să îşi ţină orele la Facultatea de Drept, oferea şi consultaţii în biroul de rector, care a rămas în folosinţa sa.

Prof.dr. Tudorel Toader vine la Iaşi într-un climat agitat, în ultima lună fiind mai multe proteste, atât ale profesorilor şi studenţilor, cât şi ale societăţii civile, împotriva sa în particular şi ale modificărilor aduse legilor justiţiei în general. Deşi nu există un precedent recent la Iaşi şi specialiştii în legislaţie sunt bulversaţi de modificările aduse în ultimii ani Legii Educaţiei Naţionale, aparent nu există niciun fel de procedură pe care Tudorel Toader trebuie să o urmeze pentru a ocupa funcţia de rector. Ordinul de ministru semnat la suspendarea sa privea stabilirea unui ordonator de credite pe perioada unui interimat, prin urmare, nu ar fi nevoie de un alt ordin de ministru pentru ca el să revină în funcţie.

Rectorul se întoarce la universitate într-un moment oarecum prielnic şi pentru alegerile care vor avea loc anul viitor: Senatul a aprobat recent data şi metodo­logia de organizare a referendumului cu privire la felul în care va fi ales rectorul la UAIC, iar în mod „tradiţional“, candidaţii încep să se anunţe în mod public cam în această perioadă. Iar prof.dr. Tudorel Toader poate beneficia la rândul său de prevederile legii educaţiei şi ar putea fi, teoretic, dacă va candida şi va găsi sprijin în comunitatea academică, rector al UAIC până în 2028, când ar urma să împlinească 68 de ani.

Legea prevede că o persoană poate fi rector maximum două mandate succesive, integrale, iar el a fost suspendat de două ori în actualul mandat, în timp ce la alegerile din 2024, prof.dr. Tudorel Toader ar avea 64 de ani, putând să se înscrie la un nou mandat câtă vreme se află sub vârsta de pensionare. Până în prezent, în ciuda mai multor discuţii publice, la UAIC nu şi-a anunţat nimeni oficial candidatura la funcţia de rector.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri