Reduceri de impozite pentru proprietarii de imobile folosite în activităţi economice

Două şedinţe de Consiliu Local vor avea loc în aceeaşi zi.

marți, 01 decembrie 2020, 02:50
2 MIN
 Reduceri de impozite pentru proprietarii de imobile folosite în activităţi economice

Consilierii locali se vor reuni în două şedinţe extraordinare în aceeaşi zi. Reuniunile vor avea loc mâine, iar ambele se vor desfăşura în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei. În prima şedinţă, consilierii vor stabili componenţa comisiilor de specialitate ale Consiliului Local (CL), foruri în care trebuie dezbătut fiecare proiect de hotărâre înainte de a intra pe ordinea de zi într-un plen al CL. 

Deliberativul local va avea opt comisii structurate pe domenii precum: urbanism, economie, cultură, sănătate, muncă şi protecţia socială, tineret şi sport, protecţia mediului şi, nu în ultimul rând, juridic. O comisie poate avea până la 9 membri, iar un consilier local poate face parte din cel mult 3 comisii. De regulă, în stabilirea componenţei comisiilor se are în vedere reprezentarea partidelor în CL (PNL are 11 mandate, USRPLUS 9, PSD 5, iar PMP 2).

Pentru cea de-a doua şedinţă, programată la trei ore după prima reuniune, pe ordinea de zi au fost incluse şase proiecte de hotărâre: se vor face unele realocări de fonduri în bugetul pe acest an, unele taxe şi impozite locale vor creşte cu 3,8% (impozitul pe clădiri la persoane fizice şi juridice rămâne neschimbat, în schimb majorarea se aplică, de exemplu, la terenuri din intravilan înregistrate în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii), vor fi aprobate rectificări bugetare la trei instituţii din subordine (Ecopiaţa, CTP şi Salubris) şi vor fi aplicate unele măsuri fiscale bugetare.

În ceea ce priveşte ultimul proiect enumerat, proprietarii (persoane fizice şi juridice) de clădiri nerezidenţiale folosite pentru activităţi economice vor putea beneficia de o reducere a impozitului anual cu 50%. De asemenea, se va scuti la plată taxa lunară pe clădiri pe întreg anul 2020, care este datorată de concesionari sau de persoane cu drept de administrare ori folosinţă a unor clădiri din proprietatea publică sau privată a statului.

Facilităţile vor fi acordate dacă beneficiarii vor face dovada faptului că şi-au întrerupt activitatea pe perioada stării de urgenţă sau deţin certificat pentru situaţii de urgenţă emis de Ministerul Economiei. Scutirea la plată se acordă doar celor care au fost obligaţi să-şi întrerupă activitatea. Facilităţile fiscale sunt acordate în baza unor acte normative emise recent de către guvern. 

Comentarii