Regiunea Autonomă COVID: de ce epicentrul epidemiei este în Bucureşti şi judeţele vecine din N-V

joi, 06 august 2020, 09:12
2 MIN
 Regiunea Autonomă COVID: de ce epicentrul epidemiei este în Bucureşti şi judeţele vecine din N-V

În Bucureşti şi patru judeţe vecine între ele, respectiv Dâmboviţa, Prahova, Argeş şi Braşov, se înregistrează cumulat, peste o treime din cazurile noi de infectare cu coronavirus într-o săptămână. Bucureştiul şi Argeşul conduc în acest top, acestea deţinând pe rând primul loc. Newsweek România a analizat datele publicate de Grupul de Comunicare Strategică începând cu 22 iulie, prima zi în care autorităţile au început să comunice numărul de cazuri noi şi numărul de retestări zilnice defalcat pentru fiecare judeţ al ţării, până în 3 august. 

În această perioadă, Bucureştiul a raportat o creştere cu o şesime din numărul total de cazuri, în Argeş, o treime din cazurile noi s-au înregistrat în perioada analizată, iar în Braşov o pătrime. În Dâmboviţa, în cele 13 zile analizate s-au înregistrat mai bine de o treime din totalul cazurilor raportate, iar în Prahova, aproape jumătate. 

Ce a determinat aceste explozii de infectări în cele patru judeţe şi Bucureşti?

Am încercat să obţinem răspunsuri de la şeful Direcţiei pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, care însă ne-a transmis mai întâi că nu poate vorbi la telefon, apoi că, de fapt, el nu discută cu Newsweek România: „Nu am timp, vă rog. Nu am timp. Mulţumesc. Mai scrieţi la Newsweek ce vreţi, că n-are rost să ne întrebaţi. La revedere”.

Am trimis o serie de întrebări şi către Institutul de Sănătate Publică (INSP), ale cărui răspunsuri le vom publica când le vom primi. 

O analiză a INSP publicată pentru perioada 20-26 iulie atrăgea atenţia că Bucureştiul şi cele patru judeţe erau pe un trend ascendent, deţinând 37.4% din totalul cazurilor, iar Argeşul avea atunci o rată de
incidenţă cumulată de peste 200/100.000 locuitori. Trendul s-a păstrat şi în săptămâna 27-2 august, cele cinci deţinând 33.9% din totalul cazurilor. 

Din cele patru judeţe analizate şi Bucureşti, ne-au răspuns, până la publicare acestui text, autorităţile din trei judeţe. În Bucureşti, purtătoarea de cuvânt a Prefecturii Bucureşti ne-a comunicat că instituţia pe care o reprezintă nu are date despre focarele de coronavirus şi ne-a trimis la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), devenită celebră în spaţiul public pentru că nu răspunde la solicitări şi nici la numerele de telefon afişate pe site. 

Cititi materialul integral pe newsweek.ro

 

Comentarii