Regretele unui controlor vamal, prins băut în centrul Iaşului, au fost luate în seamă de judecători

marți, 09 mai 2023, 21:40
2 MIN
 Regretele unui controlor vamal, prins băut în centrul Iaşului, au fost luate în seamă de judecători

În miez de noapte, un şofer a ieşit băut cu maşina pe bulevardul Independenţei. A fost oprit de poliţişti întâmplător, pentru că VW-ul Passat avea grave defecţiuni la sistemul de iluminare. Magistraţii Judecătoriei au apreciat totuşi că faptele nu au fost prea grave.

Incidentul s-a petrecut în noaptea de 1/2 septembrie 2019, la puţin după miezul nopţii. Poliţiştii care l-au oprit pe Corneliu Manea au constatat că acesta emana halenă alcoolică. Testul cu aparatul Dräger a indicat o concentraţie a alcoolului în aerul expirat de 0,85‰. Ulterior, alcoolemia a fost stabilită la 1,87‰ în sânge. Pe parcursul urmăririi penale, Manea a explicat că băuse o sticlă de bere de 0,75 litri înainte de a se urca la volan şi nu credea că va ajunge la o alcoolemie atât de ridicată doar din atât.

Şoferul a fost ajutat de comportamentul adoptat în faţa judecătorilor, care i-a adus o pedeapsă realativ uşoară. „Inculpatul a cooperat cu organele judiciare şi a recunoscut săvârşirea faptei, manifestând regret sincer, perceput nemijlocit cu ocazia audierii acestuia. Nu este cunoscut cu antecedente penale, se află la primul conflict cu legea penală, este o persoană adultă, în vârstă de 57 de ani, studii medii, având o sursă de venit stabilă, fiind controlor vamal. În aprecierea instanţei, săvârşirea infracţiunii constituie, cel mai probabil, un context accidental”, au apreciat judecătorii. Manea a fost condamnat la 1 an şi 3 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Sentinţa nu este definitivă, ea fiind contestată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie. 

Comentarii