Reportaj la şcolile din Iaşi. Supărare mare la Evaluare: a picat genul dramatic!

miercuri, 19 iunie 2019, 01:49
4 MIN
 Reportaj la şcolile din Iaşi. Supărare mare la Evaluare: a picat genul dramatic!

Peste 6.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a din judeţul Iaşi au susţinut ieri prima probă a Evaluării Naţionale, cea la Limba şi literatura română, elevii având de tratat la Subiectul I, punctul B, în cadrul unui text argumentativ, genul dramatic, iar la Subiectul al II-lea, punctul B, au avut de realizat o compunere în care să prezinte o întâmplare petrecută acasă sau la şcoală în timpul unei activităţi de lectură.

Evaluarea Naţională la nivelul judeţului Iaşi a avut loc în 176 de centre de examen, dintre acestea 55 aflându-se în mediul urban, în Iaşi sau în alte oraşe ale judeţului, iar 121 de centre care se află în mediul rural.

Înainte de ora 10.30, zeci de părinţi sau membri ai familiei i-au aşteptat pe absolvenţii de clasa a VIII-a la intrarea în şcoli, timp în care fremătau la fiecare veste legată de Evaluarea Naţională.

„S-a dat genul dramatic. Şi îi era frică fetei mele de subiectul ăsta!“, spune o mamă care tot înnoadă şi deznoadă toartele poşetei. La Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir“, părinţii încep să se strângă înainte de 10.30. Mai întâi îşi zâmbesc de la distanţă, şi parcă nu au curaj să intre în vorbă.

Se ştiu de la şedinţele cu părinţii. Treptat, se apropie unii de alţii şi îşi spun tot ce au aflat până acum de pe site-urile de ştiri. „Au avut de făcut şi o compunere de la ora de lectură. Oare o să scrie ceva băiatul meu la subiectul ăsta? E cam certat cu lectura“, zâmbeşte încurcat un părinte.

Tatăl lui Radu priveşte de departe la taţii şi mamele din faţa Liceului „Cantemir“. E primul părinte care a ajuns în faţa şcolii şi, ca să uite de emoţii, vorbeşte mereu la telefon. În una dintre pauzele dintre convorbiri îmi explică că băiatul său face pregătire de la începutul anului şi, chiar dacă profesorii i-au spus că este bine pregătit, tot nu a putut scăpa de emoţii.

„În fiecare zi îmi zicea că are emoţii, că speră să intre la un liceu bun. I-am explicat că nu e nicio problemă şi dacă intră la profesională. Nu e un capăt de ţară. Să fie el sănătos“, explică tatăl.

O mamă se uită cu îngrijorare la ceilalţi părinţi care vorbesc de ore de pregătire şi de faptul că, în ciuda acestora, tot nu au reuşit să stăpânească bine toată materia. Fata ei a luat lecţii în privat abia cu câteva săptămâni înainte de Evaluarea Naţională, iar profesorul i-a explicat că nu au avut timp să parcurgă toată materia.

„Nu am avut bani să-i dau mai repede pentru pregătire. Ce puteam să fac? Sper să ia notă mare şi să intre la un liceu. La profesională ar pierde un an“, spune părintele.

La puţin timp după 10.30 încep să iasă şi primii elevi. Nu par foarte încrezători în ceea ce au reuşit să scrie, însă spun că subiectele au fost medii ca dificultate.

„Îmi doresc să pot să rămân la Liceul Cantemir mai departe, la Informatică“, explică Marius. Pe el l-a pus în dificultate genul dramatic, însă la compunerea despre o întâmplare la ora de lectură crede că s-a descurcat. „Am scris despre o carte pe care am citit-o la şcoală şi despre faptul că mi-am imaginat că particip şi eu la acţiunea care are loc în carte“, povesteşte viitorul licean.

Între timp, iese din curtea şcolii o profesoară, de Matematică. O vede pe una dintre elevele sale care a ieşit mai devreme din sala de examen şi o ia la rost. „De ce ai ieşit din sală aşa repede? V-am explicat că trebuie să staţi până la final, să recitiţi ce aţi scris“, spune cadrul didactic.

Fetei îi dispare culoarea din obraji şi priveşte încurcată. „Uof, hai să te îmbrăţişez. Mai înainte am ţipat la tine, şi acum te iau în braţe. Dar la Matematică să staţi până la final“, adaugă profesoara.

Următoarea probă scrisă, cea la Matematică, va avea loc poimâine. După desfăşurarea probelor, tezele candidaţilor din judeţul Iaşi vor fi evaluate în alt judeţ, desemnat de Ministerul Educaţiei Naţionale, iar absolvenţii de clasa a VIII-a vor primi primele rezultate ale evaluării pe data de 25 iunie, până la ora 12.00.

Cei care vor fi nemulţumiţi de nota primită, au posibilitatea să conteste notele primite în aceeaşi zi, până la ora 20.00, urmând ca rezultatele finale, în urma rezolvării eventualelor contestaţii, să fie afişate pe data de 29 iunie.

Comentarii