Restaurarea vechii catedrale catolice: a fost instalată crucea de doi metri în vârf

vineri, 19 iunie 2020, 01:50
2 MIN
 Restaurarea vechii catedrale catolice: a fost instalată crucea de doi metri în vârf

Lucrările la vechea catedrală catolică, din curtea Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi, pe bulevardul Ştefan cel Mare, continuă într-un ritm accelerat, săptămâna trecută fiind instalată în vârful acesteia crucea veche, care a fost restaurată. 

Realizată cu fonduri europene, restaurarea la vechea glorie a catedralei a stârnit şi un entuziasm în rândul arheologilor, după ce au fost găsite mai multe vestigii, inclusiv rămăşiţe ale călugărilor îngropaţi, în fundaţia clădirii actuale. În prezent, Preasfinţitul Iosif Păuleţ, episcopul Diecezei de Iaşi, a sfinţit vinerea trecută, 12 iunie, crucea de pe turnul catedralei care poartă numele „Adormirea Maicii Domnului“, la eveniment fiind prezent şi Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop emerit, cât şi preoţi din cadrul Episcopiei de Iaşi. 

„Din luna iulie a anului 2018, catedrala romano-catolică «Adormirea Maicii Domnului» din Iaşi se află în restaurare integrală. Din multele lucrări deja executate face parte şi reînnoirea completă a turnului, cu structura de lemn şi tablă complet schimbate. Crucea nu a fost înlocuită, ci doar recondiţionată. După părerea istoricului Dănuţ Doboş, această cruce datează de la prima restaurare a catedralei, desfăşurată între anii 1864 şi 1869, în timpul episcopului Giuseppe Salandari“, au precizat reprezentanţii episcopiei. Crucea măsoară 210 cm lungime şi 134 cm lăţime.

Realizată cu fonduri europene, restaurarea la vechea glorie a catedralei a stârnit şi un entuziasm în rândul arheologilor, după ce au fost găsite mai multe vestigii, inclusiv rămăşiţe ale călugărilor îngropaţi, în fundaţia clădirii actuale. În prezent, Preasfinţitul Iosif Păuleţ, episcopul Diecezei de Iaşi, a sfinţit vinerea trecută, 12 iunie, crucea de pe turnul catedralei care poartă numele „Adormirea Maicii Domnului“, la eveniment fiind prezent şi Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop emerit, cât şi preoţi din cadrul Episcopiei de Iaşi. „Din luna iulie a anului 2018, catedrala romano-catolică «Adormirea Maicii Domnului» din Iaşi se află în restaurare integrală. Din multele lucrări deja executate face parte şi reînnoirea completă a turnului, cu structura de lemn şi tablă complet schimbate. Crucea nu a fost înlocuită, ci doar recondiţionată. După părerea istoricului Dănuţ Doboş, această cruce datează de la prima restaurare a catedralei, desfăşurată între anii 1864 şi 1869, în timpul episcopului Giuseppe Salandari“, au precizat reprezentanţii episcopiei. Crucea măsoară 210 cm lungime şi 134 cm lăţime.

 

Comentarii