Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Conopidă cu ghebe şi smântână la cuptor

vineri, 22 noiembrie 2019, 09:59
3 MIN
 Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Conopidă cu ghebe şi smântână la cuptor

O mâncare simplă şi foarte gustoasă, din marea familie a gratinajelor. Conopida şi ciupercile îşi îmbină de minune aromele delicate, supravegheate atent de smântâna care dă un pic de eleganţă în plus. 

Şi cel mai frumos la reţeta asta e că se pretează la o sumedenie de variante. Fără mari eforturi, puteţi face, de fiecare dată, practic o altă mâncare: cu sau fără usturoi, cu caşcaval sau cu parmezan, cu ghebe sau cu champignon şi aşa mai departe…

1 conopidă potrivită (cam 1 kg, după curăţare), puţină zeamă de lămâie (sau oţet), 500 g ghebe, 1-2 căţei de usturoi (facultativ), 400 ml smântână, 2 ouă, 100 g unt, pesmet, 70 g caşcaval ras, sare şi piper.

Curăţaţi mai întâi conopida, spălaţi-o şi puneţi-o să stea o oră într-un vas în care aţi turnat apă rece (care s-o acopere) şi puţină zeamă de lămâie (sau oţet). Rar mai are conopida viermi în zilele noastre, dar măcar preventiv, aşa.

Rupeţi picioruşele ghebelor (aruncaţi-le pe cele din cale-afară de lemnoase), spălaţi-le repede în apa rece şi mărunţiţi-le: mai fin picioarele, bucăţi mai mari pălăriile. Căliţi-le în 50 g unt cu facultativul usturoi, tăiat feliuţe. Săraţi uşor şi sotaţi-le până când se duce toată zeama.

Bateţi oul cu smântâna, ceva sare şi piper. Ungeţi un vas care merge la cuptor cu unt (vreo 20 g), tapetaţi-l cu pesmet. Daţi în fine caşcavalul prin răzătoarea mică şi amestecaţi-l cu restul de pesmet.

Desfaceţi conopida bucheţele mici. Opăriţi-le în apa sărată, cu grijă, să rămână uşor crocante (maximum 8 minute).

Scurgeţi-le bine, lăsaţi-le să se răcorească un pic, aşezaţi cam 2/3 din ele în vasul uns şi tapetat. Presăraţi ghebele călite, cât mai uniform, acoperiţi cu restul de conopidă. Turnaţi uniform peste toate astea sosul de ouă şi smântână, presarăţi amestecul de caşcaval şi pesmet, tăiaţi bucăţele untul rămas, răspândiţi-l uniform pe deasupra şi cu asta basta.

Băgaţi vasul în cuptorul încălzit dinainte la foc mijlociu (200ºC) şi aşteptaţi până se rumeneşte frumos (cam 1/2 oră, poate şi mai mult).

Tertipuri? Păi mai întâi e bine să ştiţi că la ciupercile care au picioruşele mai coriace (e cazul ghebelor, dar şi al pleurotusului, de pildă) e bine să le tocaţi mai mărunt decât pălăriile şi să le puneţi la călit cu 2-3 minute mai devreme. Apoi, fireşte că, de fapt, ghebele nu-s musai, puteţi folosi în voie şi alte ciuperci. Iar dacă nu-s de pădure, ci doar biete şampinioane, puteţi da nerv mai mult mâncării: un strop de nucşoară în sos, parmezan în loc de caşcaval, sau chiar nişte cubuleţe de caş bine scurs prin­tre ciuperci.

Via Colţul Pietrei Chardonnay, Viile Metamorfosis

Un Chardonnay din Dealu Mare, care reuneşte două atribute aparent ireconciliabile: forţă şi fineţe. Corpul amplu şi textura compactă merg mână în mână cu notele aromatice de o delicateţe aparte. Culoarea vinului este galben pai, cu irizaţii de chihlimbar, iar nasul e discret, cu flori albe, senzaţii minerale şi accente ierboase.

Gustul este proaspăt şi elegant, cu alcool perfect integrat şi o aciditate de invidiat. Notele predominante sunt cele de caise confiate şi coajă de citrice, la care se adaugă subtile impresii de fum. Postgustul, lung şi intens, lasă aluzii de lime, grapefruit şi ierburi mediteraneene condimentate. Un Chardonnay foarte convingător, sobru, sec şi la obiect.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii